Courgette risotto met geitenkaas en citroen

Risotto all’onda

Een werkelijk verrukkelijke courgette risotto, vol en romig van smaak. De courgette wordt als het ware door de rijst en bouillon opgenomen en de geitenkaas met Parmezaan maakt het helemaal af. Daar lusten we wel pap van!

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Italiaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Rachel Roddy in The Guardian 17-07-2025
Ingredienten
  • 4 st medium grootte courgettes
  • ltr groentebouillon
  • olijfolie
  • 30 gr roomboter
  • 2 st sjalotten, dun geneden/gesnipperd
  • 400 gr arborio of carnaroli-rijst
  • 100 gr zachte geitenkaas
  • 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • 1 st citroen (BIO), rasp
  • peper uit de molen
Bereiding
  1. Verwijder kop en kont van de courgettes. Rasp er twee met de grove rasp, of grove kant van de torenrasp. En twee in dunne plakjes. (Een mandoline is dan wel handig, maar met een mes gaat het ook.)

  2. Dep de plakjes droog met een schone theedoek en bak ze op een grillplaat/grillpan gaar, zodat ze leuke strepen hebben.

  3. Snijd de gegrilde plakken in dunne repen en houd ze warm.

  4. Zorg ervoor dat de bouillon heet is, tegen de kook.

  5. Neem een ruime, stevige pan (kasserol) en verwarm daarin een scheut olijfolie en 10 gr roomboter. Smoor de sjalotten.

  6. Als de sjalotten zacht worden, de geraspte courgette toevoegen en een minuut of wat omscheppen/roerbakken. Hoog vuur. Voeg de rijst toe, een bak het even. Rijst moet mooi glazig uitzien.

  7. Vuur laag. Voeg een scheut groentebouillon toe. Roer het door. De rijst absorbeert het vocht, als het weer wat droger wordt: weer wat bouillon toevoegen. En herhaal. Dit proces duurt een kwartier tot 20 minuten.

  8. Als de rijst beetgaar is en de massa een romige pap is (dikke brij, maar geen soep), dan de rest van de roomboter en de kazen erdoorheen scheppen en mengen.

  9. Ondertussen de reepjes gegrilde courgette weer wat verwarmen.

  10. Meng de citroenrasp door de risotto. Maal er wat (naar smaak) peper over en meng.

  11. Schep de risotto in/op de borden en maak in het midden een hoopje van de gegrilde courgette. Serveer!

18 augustus 2025
Courgette risotto is nu niet bepaald het meest voor de hand liggende gerecht voor courgettes. En speciaal voor dit recept was anderhalve week geleden de geitenkaas al gekocht, maar gedreven door de moestuin- en tomatenoogst “moesten” we telkens een ander gerecht koken. Maar vandaag was het dan zo ver. En dit is werkelijk verrukkelijk. Mrs. M genoot. Resteert de vraag waarom het op zijn Italiaans risotto all’onda heet.

Welnu: Rachel Roddy is geïnspireerd door een risotto die ze at bij Trattoria da Romano in Burano (een dorp op een eiland in de Lagune van Venetië) en schrijft dat het risotto met een golf heet, omdat de risotto uit de pan op het (diepe) bord geschept wat verdikt en zich met een ietwat rimpelige beweging verspreid. Maar vooral ook omdat de ober nog even op de rand van het bord tikt, zodat het helemaal keurig vlak in het bord ligt. “I was really taken by the way the waiters tapped the plate to even out the rice.

Plaats een reactie

Waardering