Crème anglaise

bron: de halve wereld
6 eigelen; ½ – 1 liter melk; 1 vanillestokje; 150 gr suiker

Allereerst dit: de diverse recepten melden allemaal een andere hoeveelheid melk, eigelen en suiker. Duidelijk moge zijn dat de verhouding eigeel-melk de uiteindelijke dikte van de crème bepaalt.

Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit en het open stokje samen met de melk in een grote steelpan. En alvast een lepel suiker. Breng het langzaam aan de kook en laat ca. 10 minuten trekken.
Neem een kom en een mixer. Klop de eigelen met de rest van de suiker tot een mooie zachte massa.
Melk uit. Haal het vanillestokje uit de melk.
Meng de eigelen met de melk. Doe als volgt: giet eerst een klein straaltje hete melk al roerend (houten lepel) bij de eigelen. Langzaam aan meer melk erbij. Giet vervolgens alles terug in de pan en laat op laag vuur al roerend indikken. Niet koken! (Met kookthermometer zo rond de 85 graden Celsius houden.)
De crème (vla) is klaar als ze bijv. aan de achterkant van de lepel blijft hangen. Giet over in een schaal en laat afkoelen.
Zet in de koelkast.

OPMERKINGEN
Tegen velvorming een stuk plasticfolie op de vla leggen.

Plaats een reactie