Galushka of spätzle van aardappel is een deeg van aardappel dat ik korte sliertjes in kokend water wordt gegaard. Een soort pasta, wel erg lekker.
- 4 st middelgrote aardappels, geschild en in brokken gesneden
- 1 st ei
- 500-700 gr bloem
- ½ ltr melk
- beetje zout
- beetje peper optioneel
- beetje kurkuma optioneel
-
Kook de aardappels in water met een beetje zout gaar.
-
Afgieten, uit laten lekken in een vergiet of zeef en "droog" laten dampen tot ze een beetje zijn afgekoeld.
-
Meng in een kom de bloem, melk, ei.
-
Pers of prak de aardappels fijn. (Wij hebben een aardappelpers, die we eigenlijk amper gebruiken, maar voor dit doel…)
-
Meng het door de bloem-melk-ei en doe er een beetje zout door. Als het goed is, heb je nu een best wel dik beslag. Anders misschien nog wat bloem erdoor?
-
Breng een pan water aan de kook. De pan moet niet te vol water zijn, je gaat hier namelijk de spätzle in droppen.
-
Neem een hoeveelheid deeg en duw dit door een spätzlezeef (je kunt ook een vergiet met wat grote gaten nemen of een passe-vite/groentezeef met grote gaten).
-
Drolletjes deeg vallen in het kokende water. Ze komen vrij snel boven drijven en je kan ze eruit scheppen – eventueel in een vergiet/zeef of op een theedoek uit laten lekken.
-
Klaar, d.w.z. verdeel de spätzle over de borden.
Eigenlijk is galuska zonder aardappel, dus veel meer bloem. Maar we hadden een recept van Ralf Butzmann voor Kartoffelnockeln gekregen, en daar zit dus aardappel in.
3 november 2024
We aten helemaal Hongaars, de paprika-kip en daar hoorden de Kartoffelknockeln bij. We googleden en vonden dat het galuska heet. Maar de Hongaren doen er geen aardappel door. Enfin, het is leuk om te maken. En geen grote moeite. Okay, je kookt eigenlijk twee keer.