Trek de koolbladeren van de dikke nerven. Was de boerenkool goed. (Drie keer, want, blijkt mij, er blijft heel wat “herfstvuil” tussen de gekroesde bladeren steken.) Doe de boerenkool in een grote pan, leg de aardappels erop en verkruimel het bouillonblokje erboven. Vul de pan met water, tot alles net (niet) onderstaat. Breng het aan de kook en laat het ca. 20 minuten op laag vuur zachtjes koken. Verwarm onderwijl de rookworst. Afgieten – deel van het kookvocht opvangen. Stampen. Koriander, mosterd en klont boter toevoegen. Een scheut azijn erbij. Met het kookvocht tot een acceptabele substantie maken.
25 november 2005
22 december 2007
Hollandse pot. Hollandser kan het haast niet. Rick Stein, de Britse TV-kok, maakte ooit in een serie programma’s een rondreis langs allerlei voedsel producenten in Groot-Brittannie. – Het programma heette volgens mij Food Heroes en is rond 2005 uitgezonden. – Aan het einde van elke aflevering maakte hij in eigen keuken een topgerechtje. Hij nam de borecole, hij nam aardappelen en kookte het. Mengde het en stampte het. “Boerenkoolstamppot!” riep ik gegeneerd lachend uit. Ja, onze boerenkoolstamppot werd als culinair hoogstandje gepresenteerd. “Lovely. Absolutely delicious. Those flavours…”. Je ziet Stein de lepel aflikken.
Dat onderstreept eens te meer onze nationale identiteit, waar we thans, in 2007, zo mee worstelen.
16 december 2014
Oké, misschien heeft het de afgelopen weken een nachtje lichtjes gevroren. Maar het is tijd voor boerenkoolstamppot. Bij dit recept anno 2005 stonden nog geen foto’s. Genomen met de telefoon, dus niet haarscherp.
2. Dit is gewoon de basisstamppot. Bij ons in huis wordt deze gegeten met zilveruitjes en nog eens forse likken mosterd. En soms ‘draadjesvlees’ in plaats van worst.
3. Ik maak het eigenlijk liever nog meer basis: aardappelen net onder water, boerenkool erop en dan koken tot de aardappelen gaar zijn. Dit kan iets langer zijn dan de aangegeven 20 minuten.
4. Variatie: pompoen i.p.v. aardappel; rijst meekoken; wortelpeterselie of knolselderij erin.
Wannee
Het is toch leuk even in ons nationale kookboek ‘De Wannee’ te kijken:
a) In de 25ste druk, onder regie van Anne Scheepmaker, staat dat de kool eerst in 10 minuten gaar moet worden gekookt. Vervolgens met de aardappelen in 25 minuten ‘bijna droog’ koken. De kool is dus al met al 35 minuten gekookt.
b) In de 4e druk (1916) staat: kook de kool een uur, laat ze uitlekken en snij het blad fijn. Dan onder in de pan doen, aardappels erop, water erbij en 30 a 35 minuten koken.
(Als iemand de eerste druk van Wannee heeft of andere oude uitgaven en daar vrijwillig en onbaatzuchtig afstand van wil doen, dan houden we ons aanbevolen.)