-
Als u een soep met een 'bite' wenst, snijdt u een klein deel van de groenten zeer fijn en houd ze apart – niet de ui. De rest mag grof worden gesneden, omdat het toch gepureerd wordt.
-
Ontvel de tomaten, verwijder de snot met pitjes en snij ze in brokken (en dus een deel in kleine stukjes).
-
Snijd de paprika's doormidden, verwijder het zaad en de zaadlijsten, was ze en snijd ze in brokken (en een deel in kleine stukjes).
-
Schil en hak de ui.
-
Schil de komkommer, snijd hem in plakjes en vervolgens in (kleine) stukjes.
-
Pers de knoflooktenen.
-
Houd het zeer fijn gesneden deel van de groenten apart en pureer de rest in een kom of pan, met knoflook, het water (met mate en naar behoefte), de olijfolie.
-
Op smaak brengen met peper en zout en tabasco en citroensap. Als u ze apart heeft gehouden: Roer de fijngesneden groenten er doorheen en zet het zo koud mogelijk weg.
-
Bij het opdienen evt. ijsblokjes erin doen.
24 juni 2006
De familie barbecue.
2007 en de jaren daarna
Het is nogal arbeidsintensief. Nadat ik vorig jaar (2006) de gazpacho volledig uit de genoemde ingrediënten had gemaakt, ben ik lui geworden. Ik snipper wel wat komkommer, paprika en een tomaat en zelfs een halve stengel bleekselderij en roer het door kant-en-klare gazpacho die ik bij Hanos koop. Die is namelijk alleen gepureerd en smaakte namelijk exact hetzelfde als wat ik zelf maakte. Dus bovenstaand recept.
28 juni 2018
Waarschijnlijk na twaalf jaar weer helemaal uit de individuele ingredienten gemaakt. De eerlijkheid gebiedt te zeggen: Omdat Hanos geen pakken gazpacho meer had en ik het wel voor morgen op het menu heb staan. Het is bloedje heet namelijk, dus een frisse gazpacho doet ‘t ‘m.
Het verschil is misschien ook dat we inmiddels een Magimix keukenmachine hebben. Huppekee, alles erin. Dat werkt ook sneller.