Ja, ja, een Oud-Hollandsch maal.
Smelt de boter in een braadpan (kasserol) en bak de uien hierin lichtgeel. – Het beste smelt u de boter door ze in de koude pan te doen en de pan langzaam te verwarmen, dus niet in een hete pan kegelen, dan brandt de boter eerder aan. –
Doe de bloem erbij en roerbak de uisnippers tot ze gelijkmatig bruin zijn. Doe de bouillon erbij, net als de laurierbladen en kruidnagelen.
Laat het geheel 3 minuten zacht doorkoken en doe het vlees en de azijn erbij.
Zet de pan op bijzonder laag vuur, d.w.z. kleinste pit met een warmhoudplaatje ertussen. We gaan slow cook'en. Het best is de temperatuur ergens rond de 80o C te houden. Lees dit maar.
Het is niet noodzakelijk; sudderen (dus lichtjes borrelend vocht) mag ook.
Stoof gedurende minstens een uur, het zullen er wel twee worden. Roer af en toe. Zeker als je suddert kan het vlees wel eens aanbranden. Als het vlees lekker zacht is, de ietwat bleke hachee op smaak brengen met wat suiker en ketjap.
21 februari 2009
Op een best wel lang lopend verzoek van Marijke gemaakt. Ik had sukadelappen voor hachee in de vriezer apart gehouden. Het moest er eens van komen. Ik had tot vandaag nog nooit hachee gemaakt, dus eens moest het ervan komen. En wat doen je dan? Dan pak je de aloude, trouwe Wannée. Volgens Marijke eet je hachee met gestoofde rode kool en gekookte aardappelen. Hollandser kan het haast niet. Maar het was erg lekker, vond iedereen. Dat gaan we zeker nog eens maken – in de winter van 2009 op 2010…..
2) Die ketjap vindt ik wel curieus. Ze maakt het ook smaakvoller en bruiner. Ik heb er geen suiker in gedaan.
3) Ik heb zeker geen 50 gr bloem gebruikt. Een paar eetlepels volstaan.
4) In "The Art of Dutch Cooking" van C. Countess (Gravin, maar het is een Amerikaans boekje) van Limburg Stirum staat het volgende:
Zij braadt de ui op identieke wijze als in de Wannée staat, maar dan schept ze het eruit en braadt vervolgens de blokjes vlees aan. Dan de ui er weer bij, bouillon (water), enzovoorts.
"This dish is eaten with boiled potatoes and red cabbage," aldus de gravin.