bron: het beste uit drie raapjes-worststoven gecombineerd, dus eigen
500 gr braadworst, in stukken van een paar cm gesneden; 3 middelgrote vastkokende aardappels (roseval e.d.), geschild en in blokjes; 2 winterwortels, geschild, in blokjes; 3 herfst- of meirapen (is hetzelfde), geschild en in blokjes; 1 fikse pastinaak, geschild en ik blokjes; 2 ui, gesnipperd; 2 teen knoflook, fijngesneden; 1/2 – 1 ltr groentebouillon; 2 eetl tomatenpuree (≈ 1 klein blikje); optioneel: ½ -1 Spaanse peper, fijngesneden; peper; zout; kruiden, zoals een dikke snuf tijm, rozemarijn, marjoraan (oregano) – naar eigen inzicht.
Als eerste de knoflook pellen en hakken. Dit moet tien minuten liggen (lees dit boek).
Neem een stevige pan (kasserol) en bak daarin, op laag vuur, de braadworststukken. Het eigen vet wordt verder gebruikt. (Als er veel vet vanaf komt, dan afgieten.) Doe vervolgens de ui erbij en bak mee, tot ze glazig begint te worden. Doe dan alle groenten erin en de kruiden en knoflook. Maar niet de tomatenpuree! Doe de bouillon erbij en wel zo dat het allemaal net niet onder staat. Breng aan de kook en draai het vuur laag, zodat het pakweg een kwartier tot twintig minuten suddert. De groenten – eigenlijk alleen de aardappel – moet gaar zijn. Dan de tomatenpuree erdoor roeren.
31 januari 3015
De raapjes – meiknollen in het voorjaar, herfstrapen in het najaar – zijn behoorlijk vorstbestendig. Althans met deze winter waarbij het net niet echt wil vriezen. Het ene moment denk ik: ze zijn er geweest en als de temperatuur weer boven nul is, staat het loof weer fier te pronken.
Dit idee van een stoof met worst heb ik al langer geleden willen maken, maar toen hadden we geen worst. Nu wel, na de slacht van Aagje.
Het smaakte uitstekend! Maar pas op met de Spaanse peper.
Opmerkingen
Tomaat, dus ook tomatenpuree, is zuur en dan blijven aardappels, bonen en nog meer groenten hard. Dus pas op het laatst toevoegen.