De pastei wordt uiteindelijk in een ovenschaal of grote souffléschaal gemaakt. Erin gaat een mengsel, erover een lap deeg.
Maak eerst het deeg door de bloem, boter, zout en worcestersaus te mengen en te kneden tot een stevige bal. Leg minstens een half uur in de koelkast. (Het ei komt later, daarmee bestrijken we het deeg.)
Verwarm de oven voor op 200o C.
Neem een stevige pan en bak de ui lichtjes in een scheut olijfolie. Doe de wortel en bleekselderij er vrij snel bij en smoor een paar minuten. Doe de tijm erbij, verkruimel het bouillonblokje erover en doe er een scheut water bij – niet tè veel! Schep alles om en laat met het deksel op de pan even stoven. Doe de champignons en de aardperen erbij, schep nog eens om en stoof verder. (De aardperen moeten niet te lang koken, anders wordt het in een klap pap.) Tegen het einde gaan de kastanjes erin. Als het een beetje beetgaar dreigt te worden de maïzena erbij om het vocht wat binding te geven. Kokend doorroeren en na een minuut of wat kan het vuur uit. Draai er flink wat peper over.
Ondertussen heeft u het deeg weer uit de koelkast gehaald en uitgerold tot een fraaie lap.
Doe het mengsel uit de pan in de ovenschaal. Verdeel het en druk evt. wat aan. Leg de lap deeg erover en stop die aan de randen in. Trek met een mes drie kerven in het midden. Hierdoor kan vocht ontsnappen. Bestrijk de lap deeg met het eimengsel.
Zet in de oven en bak een half uur.
20 december 2009
Jolien heeft De Vega Bijbel (uitgeverij Veltman) cadeau gekregen. Ze vindt het een geweldig boek. En zo ziet het er ook uit. Er staat een recept in voor een pastei met kastanje, bruin bier, pastinaak, suiker enzovoorts. Welnu: er ligt hier bijna 40 cm sneeuw en het is dagen geleden al gaan vriezen. De pastinaken zitten dus vast in de grond. (Ik ben vergeten ze tijdig in de kuil in het bos te doen.) Er stonden daarentegen wel nog wat aardperen in een emmer water in de bijkeuken, enfin, zo is dit gerecht geboren. Het heeft nog maar weinig met datgene wat in de Vega Bijbel staat te maken.
“Eigenlijk wel lekker,” zei ik.
“Zeg maar gerust: heel lekker,” beaamde René.
De worcestersaus in het deeg geeft er een aparte, lekkere kik aan als je een stukje deeg met de rest van de groenten in de mond hebt.
2. Ah, u ziet geen oranje wortel op de foto! Dat komt omdat we witte Belgische wortel hebben gebruikt. Die liggen in de kelder.
Heb het deeg voor de pastei gemaakt zoals beschreven. Het werd na een uurtje koelkast keihard en niet te rollen. Heb maar gewoon een normaal pasteideeg gemaakt.
Ik zou het niet weten. Temperatuur koelkast? Ik zie alleen dat in de beschrijving een half uurtje staat. Maar het gaat erom dat het vet wat stijver wordt.