Husselpot van geroosterde koolrabi met gort, ansjovis en tomaat
- 200 gr gort of parelgort, een nacht laten weken en dan 45 minuten à 1 uur koken
- 2-4 st koolrabi, grootte afhankelijk, geschild en in blokjes van ca. 1½ à 2 cm
- 2-3-4 st tomaten (rijpe, smaakvolle) in grove blokken
- 8 st ansjovisfilets uit pot, fiks gehakt
- 2 st ui, gesnipperd
- 1 eetl karwijzaad
- 2 tenen knoflook. fijngehakt of geperst (kwartier voor het in pan of oven gaat)
- ½ bol knoflook, heel
- 1 st citroen, zest en sap
- 1 st rode peper of groene jalapeño, fijngehakt
- 1 st klein blikje tomatenpuree
- droge witte wijn
- rucola / basilicum / peterselie, klein gesneden of gescheurd (optioneel)
- arachideolie
- olijfolie (optioneel)
- peper uit de molen en zout, naar smaak
-
De gort kan je elk moment koken, afgieten en (in een zeef hangend in de pan of zo) wegzetten.
-
Neem een kom. Meng daarin een scheut olie met de blokken koolrabi en ansjovis en geperste knoflook.
-
Bekleed een bakplaat met bakpapier, spreidt daar de koolrabimengsel op
-
Pak de halve bol knoflook in een stukje alufolie en leg die ook op de bakplaat.
-
Oven-afhankelijk: 15 – 25 minuten de bakplaat met de koolrabi in een 200° C hete oven roosteren.
-
In een ruime koekenpan verhit je een scheut olie en smoort de ui. Doe er de karwij bij en citroenzest. Eventjes omscheppen en dan de peper en tomatenpuree erbij. Bak die ook even mee, dat maakt het lekkerder. Blus af met een kloeke scheut witte wijn. Roer er een niet te dunne saus van.
-
Koolrabi al aan het bruinen? Haal de plaat uit de oven en leg er de blokken tomaat bij. Schuif weer terug voor enkele minuten.
-
Doe de gort bij de tomatensaus in de koekenpan. Meng.
-
Doe de inhoud van de bakplaat er ook bij (wel even de ingepakte knof er vanaf halen). Schep om zodat het door en door gemengd is. Je mag proeven en eventueel wat peper en zout erbij doen.
-
Bak de bol knof uit, knip de kontjes van de tenen en knijp de knoflookpuree uit boven de koekenpan. Doe eventueel de kruiden erbij. En schep het geheel nog eens goed door.
-
Serveer. Desgewenst een straaltje echt goede olijfolie erover.
- Oorspronkelijk had ik dit recept gevonden door te zoeken op koolrabi. De auteur noemt het een stoofpotje. En zegt dat de oorsprong bij Ottolenghi ligt, maar dat het door haar of hem is aangepast. Wij hebben het ook weer aangepast…..
- We gebruiken voor grote verhitting liever geen olijfolie. Dat is daar niet zo geschikt voor.
14 augustus 2022
Onze erfgenoten zijn op vakantie. Middenin de zomer, de hoogtijdagen van de oogst. Hoe halen ze het in hun hoofd. Nog een week, dan zijn ze terug. Maar dan hebben wij alles opgegeten.
Dit recept ligt al een week of zo op tafel. Het is verrukkelijk, niet erg complex, maar het vergt tijd. Gort weken, gort koken, koolrabi roosteren. Van die dingen. Dus een zondag is er een uitgelezen dag voor.
Uiterst smakelijk geheel. Eerlijk gezegd vinden we koolrabi rauw het lekkerst. Maar dit mag er zijn. Mrs. M smulde.