
Een snel te maken en eenvoudig doch smakelijk gerecht van, zoals de naam al zegt: pasta (spaghetti of penne), gerookte spekjes en spinazie. En nog een paar dingetjes.
- 300 gr spaghetti of penne (droge)
- scheut olijfolie
- 250 gr gerookte spekblokjes of reepjes
- 1 st ui, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, geperst (doe dit als eerste)
- ca. 700 gr verse spinazie, gewassen, gesmoord en fijngehakt
- crème fraîche of roomkaas
- peper uit de molen en zout
- Parmezaanse kaas, vers geraspt
-
De spinazie is vers, komt vermoedelijk uit je moestuin, dus die eerst helemaal in orde maken. (Of je gebruikt diepgevroren spinazie?)
-
Zet het water voor de pasta op, breng het aan de kook
-
In een ruime (gietijzeren) pan, bak je de spekjes uit in een scheutje olijfolie. Als ze bruin en knapperig zijn, haal je ze eruit.
-
Haal eventueel wat vet uit de pan, en smoor de ui glazig. (Is de pasta al in de pan en aan de kook?)
-
Doe de knoflook erbij. Maak het niet te heet, de pasta moet nu wel bijna beetgaar zijn.
-
Doe de spinazie bij de ui en knoflook, schep goed door en door en laat het opwarmen.
-
Pasta gaar? Afgieten en bij de spinazie doen.. Schep dit goed door elkaar. Je zult zien dat zelf gehakte spinazie blijft klitten. Diepvries spinazie is veel fijner. Maar noest doorgaan met omscheppen, dan wordt het wel wat.
-
Doe dan een lik crème fraîche of roomkaas erbij. Goed doorroeren.
-
Breng op smaak met peper en zout (zout hoeft vermoedelijk niet). Schep op de borden en bestrooi met kaas. Eet smakelijk.


22 mei 2025
De laatste spinazie alweer. Nu komt er Nieuw-Zeelandse spinazie te staan, die is robuust, heeft kleiner maar ook dikker blad en schiet niet als het warm wordt. Gaat tot de vorst door. Enfin, als je niet veel tijd hebt om te koken, is dit een fijn en smakelijk gerecht.