Aardperen na het schillen in aangezuurd water leggen. Anders worden ze bruin.
- 1. Double cream had ik niet (meer) en heb magere kookroom genomen (7%). Ook goed.
- 2. Het is pure winterkost. Kervel? Of je moet al pastinaken en aardperen in de vroege herfst gaan rooien.
Maak allereerst de uiencompote . Verwarm langzaam de olie, boter en suiker in een ruime bakpan. Voeg ui toe en wat balsamico azijn. Kook het in, tot het goudgeel is. (Of je maakt met rode uien en port – en een scheutje balsamico – een contrastrijke compote.) Klaar? Wegzetten. Je kunt ook een heleboel compote maken. Doe het in een jampot (zie aardbeienjam) en het is heel lang houdbaar!
Zie ook de uienchutney van Anne.
Nu de soep. Verhit de olie en boter in een grote soeppan of kasserol. Voeg de ui, tijm, knoflook, aardpeer, pastinaak en honing toe en bak het op middelhoog vuur tot het wat begint te bruinen. Regelmatig omscheppen. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook voor plm. 10 minuten – of tot de groenten gaar zijn.
Haal de pan van het vuur. Maak het geheel met een staafmixer of blender of keukenmachine vloeibaar. Voeg de double cream toe (of kookroom), breng op smaak met peper en zout.
Doe een schep uiencompote in het soepbord, schenk de soep eromheen (en uiteindelijk over) en garneer met een theelepel crème fraîche en een takje kervel. Of wat anders groen.
28 december 2007
Dit recept kwam ik toevallig tegen op mijn harde schijf. Intrigerend. Dus gemaakt.
2. De compote is een prettig zurig smaakcontrast met de toch wel zoete soep.
3. Lekker, zegt mrs. M. Maar haar enthousiasme is niet te peilen. Deze soep is vergelijkbaar met de andere pastinaaksoepen.