Wafels bakken maar dan wafels met een fikse dosis groenten erin. We hebben ze al met aardpeer en courgette (zie elders op de site, zoek op 'wafels'). En dan nu met spinazie, of in dit geval: wild groen.
- 400 gr groen(ten) / spinazie / wild groen gemengd (paardenbloemblad, zevenblad, brandneteltoppen, brave hendrik, misschien een paar blaadjes weegbree en wat echte spinazie?)
- 1 ui, fijn gesnipperd of sjalotten
- 3 st eieren
- 200 gr bloem
- 50-100 gr (belegen) smaakvolle kaas, geraspt
- 50-100 ml melk (en/of water)
- peper en zout naar smaak (let op, de kaas is zout)
- arachide-olie (die kan grote hitte hebben, anders ghee of een wok-olie)
-
Was de groenten goed. Drie maal wassen is schoon, luidt het credo.
-
Doe een beetje olie in een stevige pan en smoor de ui op middelhoogvuur. Als het glazig wordt, het gemengde groen in de pan doen. (Desnoods in twee of drie stappen.) Omscheppen en het wordt snel kleiner.
-
Draai het vuur lager en laat de groenten een tijdje stoven. Eventueel een scheutje water erbij doen.
-
Hoe lang dat tijdje duurt: test het bijvoorbeeld aan een steeltje van zevenblad. Dat is meestal de taaiste van alle groen. Als die zacht is, is het okay.
-
Neem de groenten (met daarin dus de uisnips) uit de pan en hak het behoorlijk fijn. Een keukenbijl is dan leuk, maar met een scherp koksmes/keukenmes is het ook makkelijk. En dan laten afkoelen.
-
Maak een dik beslag van eieren, melk/water, bloem en kaas. Een mixer helpt. Het moet niet brooddroog zijn, maar wel steviger dan pannenkoekbeslag. Anders druipt het straks de wafel uit.
-
Als de groenten voldoende zijn afgekoeld, dit door het beslag roeren.
-
Maak het wafelijzer heet boven een brander van het gasfornuis. Net als met pannenkoeken, de eerste mislukt waarschijnlijk omdat het wafelijzer niet gelijkmatig heet is.
-
Smeer beide zijden van de binnenkant van het ijzer in met de olie (of ghee). En drapeer op een helft wat beslag. Het is even zoeken, smeer het een beetje naar de zijkanten, maar niet te ver. Klap het ijzer dicht en bak.
-
Dit is toch wel de leukste fase. Probeer na een minuut of zo het ijzer open te klappen en kijk of het wafel-in-wording los wil. Draai het ijzer om en bak door. U zult zien dat door het bakken het wafelijzer wat open wordt gedrukt.
-
Als beide zijden mooi bruin zijn, is de wafel klaar. En bak de volgende.
De eerste wafel was aan de randen al te bruin gebakken en midden licht van kleur. De smaak was verder wel okay. Maar de egaal goudbruine zijn het lekkerst.
11 mei 2019
De kleindochters Maud (3) en Jonne (1) logeren bij ons. En je kunt niet jong genoeg beginnen hen wijs te maken over wat er allermaal eetbaar is. We gingen de tuin rond en plukten van alles: zevenblad, paardenbloem, brandneteltoppen, wat smalle weegbree en vooral brave hendrik. En uiteindelijk ook wat echte spinazie uit de moestuin. Een bak vol groen.
Maud, staand op een kruk bij het gootsteen, waste de groente.
We aten de wafels met een schep echte yoghurt. Mrs M en ik vonden het uitstekend, maar Maud en Jonne, normaliter goed eters, vonden het wat vreemd. We houden het er maar op dat het voor het eerst was dat ze wafels aten. Maud wilde meer kaas; uit het ijzer hebben we nog wat plakjes kaas erop gelegd. Dat smelt weg in de holletjes.
Dank voor dit Verrassende recept! Mooie variant op de alom bekende zoete wafels.