De tomatillo [spreek uit: too-maa-tie-zjoo] lijkt een betrekkelijk nieuw vruchtgewas in Europa, getuige het feit dat in elke taal de naam vrijwel hetzelfde is. Maar dat is niet helemaal waar. (Tomatillo is overigens het Spaanse verkleinwoord voor tomaat)
De tomatillo is een nachtschade, ook al heet ze physalis en geen solanum, zoals de meeste leden van de familie Solanaceae (tomaat, aardappel, paprika en wat dies meer zij). Tomatillo is nauw verwant aan de Kaapse kruisbes (p. peruviana) en lampionplant (p. alkekengi). De eerste krijgt of kreeg u misschien wel eens in een restaurant bij een (grand) dessert – die gele bes met "jasje"- , de laatste wordt als droogbloem toegepast.
Historie
Een vergeten groente, deze vrucht uit de Nieuwe Wereld. Afkomstig uit de hooglanden van Mexico en Midden-Amerika (ze groeien tot op 2600 meter hoogte). Ruim voor de komst van de Spanjaarden werd ze al als voedingsmiddel geteeld door de Maya's enAzteken. Opgravingen in Tehuacán hebben aangetoond dat ze al voor 900 v Chr werd geteeld. De tomatillo werd al snel door de Spanjaarden en Portugezen naar Europa gebracht. En bleek in Spanje met goed resultaat te kunnen worden geteeld. Maar de tomaat kende meer succes en drukte de tomatillo al snel naar de achtergrond. De tomaat was breder toepasbaar en mooier van kleur. De tomatillo werd en wordt vooral nog steeds alleen in combinatie met chilipepers toegepast. Enfin, je zou de tomatillo daardoor met recht een vergeten groente kunnen noemen. Tot eind van de vorige eeuw, toen de Mexicaanse keuken in de VS aan een revival begon. (De film Tortilla soup, Amerikaanse remake van Eat, drink, man, woman is daarvan een voorbeeld.)
In 2001 werden in 29 van de 32 Mexicaanse staten tomatillo's verbouwd.
Tomatillo-hoofdstad van niks
Culinair
De afgeronde, tot 5,5 x 6,5 cm grote bes wordt omhuld door een gedroogd strogeel, papierachtig omhulsel. Een jasje. Deze bes kan rijp groen, geel, roodachtig, blauw of violet van kleur zijn. Ze bevatten veel kleine zaden. Vaak wordt de tomatillo nog in onrijpe toestand geoogst. Dan zijn ze: (a) niet zoet en beter bruikbaar, (b) veelal groen en (c) makkelijker te snijden.
De hele bes m.u.v. de steelaanzet wordt gebruikt. Gebakken, gekookt en ook rauw in salsa of salades. Het groene resp. gele vruchtvlees is zurig/wrang resp. zoet, aromatisch en kruisbesachtig van smaak.
Koken: 15-20 minuten tot ze zacht zijn
Roosteren/grillen: 10-15 minuten op 230o C, tot ze zacht zijn
Verwijder het omhulsel door te pellen of de tomatillo's eerst even te rollen. Omdat de vruchten een nogal wasachtige c.q. plakkerige laag hebben, kunt u ze best even afwassen.
Zoals bij de geschiedenis al is aangegeven, is het toepassingsgebied beperkter dan dat van de tomaat. De tomatillo kan in fruitsalades of tot compote worden verwerkt. Bovenaan staat de salsa verde, verder natuurlijk guacamole en andere sauzen en soepen. Vrijwel altijd in combinatie met een rode peper – of tabasco. Het is een uitgekiende smaakbalans: de peper en de tomatillo. Het scherpe van de peper harmonieert met het ietwat zurige van de tomatillo.
Bewaren
Verse tomatillo's, met de jas nog aan, blijven een week op kamertemperatuur en tot twee weken goed in de koelkast. Doe ze daartoe in een papieren zak. Als u de jas uit doet en ze in een plastic zak doet, tot drie weken.
Tomatillos kunnen ook worden ingevroren, maar wel de jas verwijderen.
In Mexico en de Verenigde Staten worden tomatillo's ook ingeblikt.
Een andere manier van bewaren is op een koele, goed doorluchte plaats (kelder met ventilatie). Bewaar ze in de huls (jas). Naar verluidt beschermt die tegen uitdrogen. Èn de natuurlijke waslaag helpt ook (wat niet vreemd is voor een plant die in streken voorkomt waar het vijf maanden droog is). Als de jas begint te schimmelen kunt u deze verwijderen en de tomatillo's in keukenpapier wikkelen. Al met al zouden ze dan wel twee maanden houdbaar zijn. Wij hebben dit nog niet geprobeerd.
Voedingswaarde
Per 100 gram:
caloriën |
laag: 32 kcal |
water |
91,6 g |
vezels |
1,9% (8% ADH) |
mineralen |
kalium (286 mg), magnesium (20 mg), fosfor (39 mg), koper en mangaan ook redelijk wat |
vitamines |
een beetje A, een beetje B6, een beetje E |
vitamine C |
11,7 mg (20% ADH) |
vitamine K |
10,1 µg (13% ADH) |
(vitamine B3) 1,9 mg (9% ADH) |
Teelt
Zaaien |
medio april binnen (kas) voorzaaien in een zaaibakje en verspenen in potjes. Kiemt in 7-10 dagen bij ca, 200 C. |
Uitplanten |
Na de IJsheiligen, als er geen kans op vorst is. Of in de kas. Geen zelfbestuiver, dus minstens twee planten bij elkaar. In de kas of beter, i.v.m. insecten en bestuiving, buiten. Tomatillo is weerbestendiger dan de tomaat. |
Oogst |
Grofweg na 120 dagen, dat is dus september tot de nachtvorst. Oogst alleen volle vruchten waarvan de jas begint te scheuren. |
Sommige rassen groeien laag en breed, tot 60 cm boven de grond, andere worden hoger – tot ca. 1,80 meter. In alle gevallen vertakt de tomatillo zich nogal. Struikachtig.
Plantafstand: de plant groeit "wild" – en dat is ook nog rasafhankelijk. Neem minimaal 40 cm, maximaal 60 cm tussen de planten.
Water: Geef voldoende water, houd de grond vochtig. Mulch desgewenst.
Tip: Om te wild om zich heengroeien tegen te gaan, kan met takken om de tomatilloplant een "kooi" worden gemaakt. Op een gegeven moment de groeipunten hier en daar weghalen.
Bemesting
Bodem & standplaats
Volle zon. Verder niet veeleisend; licht zure tot neutrale aarde is uitstekend. Hier en daar wordt er gewaarschuwd dat de grond goed waterdoorlatend moet zijn i.v.m. kans op wortelrot. (Wij hebben zandgrond en kunnen dus dat aspect niet testen.)
Rassen
Rendidora |
|
grote vrucht, hoge opbrengst en gemiddeld 14 dagen eerder rijp dan de andere rassen. |
Tomate Verde |
|
vroege soort die grote, ietwat vlakke groene vruchten biedt Makkelijk te telen en productief. |
Zuni |
|
ter grootte van een kers; komt van de Zuni indianen |
Criolla |
|
een mengeling van wilde of verwilderde cultivars |
Oude rassen:
De Milpa |
|
Donkerpaars van kleur. Kleiner en doordat het minder water bevat, langer houdbaar. 90 Dagen na uitplanten, dus in Nederland, eind augustus/begin september. |
De rendidora en rendidora mejorada zijn cultivars die meer uniforme vruchten leveren en die zelden of niet hol zijn van binnen. Want dat kan ook.
Zaadteelt
Als bij tomaat.
Ziekten en belagers
Als de tomatillo gaat hangen en haar vruchten komen op de grond, is het een graag geziene prooi voor slacken. Verder is de plant vrij ongevoelig. Bij langdurig vochtig weer gaat ze lijden, maar dat geldt voor meer planten.
Bladhaantjes houden er ook van. Ondanks heftige aanvallen overleeft de plant het wel.