7 maart 2025 – Het Hongerkloof-diner [V]
€ 68,95
Op voorraad
Beschrijving
Begin het weekeinde goed
Eet mee met ons Hongerkloofdiner!
Geniet van een bijzonder diner met mooie creaties van de laatste wintergroenten en (misschien) het eerste nieuwe groen
Het einde van de winter nadert. Er staan weinig of geen verse groenten meer in de moestuin. De kolen, wortelen, bollen en knollen raken op en misschien ligt er nog een pompoen in de kelder. En er zijn nog nauwelijks of geen frisse jonge (wilde) groenten.
Dit is de periode die in het Engels de hungry gap heet. Wij noemen het de hongerkloof.
Chef-kok Danielle Leonie kookt en serveert deze avond een heus hungry gap diner, een sprankelend drie- of meer-gangenmaaltijd (we weten het nog niet) met de groenten die nu nog voorhanden zijn! Niks uit Zuid-Spanje of Afrika, nee, gewoon van hier.
En omdat wij nu nog niet weten, wat er op 7 maart nog is, zeggen we: Laat je verrassen!
Eeuwen, nee, duizenden jaren lang heeft de mens geanticipeerd op de lange winter en het wachten op de eerste groenten van het voorjaar. Maar onze ouders wisten de kloof te overbruggen: met ingekuilde groenten, met zuurkool, met gezouten vlees enzovoorts. En met de vastentijd.
Wie is Danielle Leonie?
Wij zijn een samenwerking met chef-kok Danielle Leonie aangegaan. We leerden haar kennen in de commissie Ark van de Smaak van SlowFood Nederland. En nu plannen met haar een aantal workshops en diners.
Enkele jaren geleden is Danielle voor de liefde vanuit Arizona naar Nederland verhuisd. Duurzaamheid zit in Danielle haar genen en natuurlijk SlowFood’s wereldwijde motto: good, clean, fair (lekker, puur en eerlijk) Meer weten over Danielle? Klik hier.
Let op: hoewel groenten in de hoofdrol staat, is het niet vooraf te zeggen dat het vegetarisch is. Als je vegetariër bent, geef het ajb aan bij de boeking, dan houden we er rekening mee.
Datum: | 7 maart 2025 (vrijdag) |
Tijd: | 18:30 – ca 21:00 uur |
Locatie: | De Tuinen van MergenMetz (zie contact), maar dan in de serre van De Groene Keuken 🙂 |
Aantal: | Maximaal 12 deelnemers, dus boek snel |
Prijs | € 68,95 p.p. incl. beschaafd drankgebruik 🙂 |
Over de hongerkloof
De hongerkloof begint als de verse groenten beginnen op te raken, als strenge vorst de meer vorstgevoelige gewassen heeft gedood en als de dagen langer en warmer worden, als de kolen die nog in het veld staan willen doorschieten. Het eindigt met het eerste (wilde) bladgroen en/of als vroege tuinbonen kunnen worden geoogst.
Tegenwoordig is de hongerkloof nauwelijks merkbaar, want er liggen veel uit Zuid-Europa en Afrika geïmporteerde zomergroenten in de winkel. Maar ja, dat zijn food miles en we raken vervreemd van de seizoenen. Gelukkig waren onze voorouders waren niet gek en ze bereidden zich voor op de kloof met gezouten vlees, ingekuilde of koel opgeslagen aardappels, wortels, knollen en bollen en later in kassen of onder koud glas gezaaide groentjes en tuinbonen (met risico op vorstschade). Of ze plukten wilde groenten.
Vastentijd
Voor de christelijk-katholieken onder ons, valt de vastentijd in 2025 van 5 maart tot 17 april. Niet geheel ontoevallig valt het in onze contreien meestal samen met het begin van een nieuwe lente. Het zijn de veertig dagen voor Pasen en omdat in de periode voor Pasen vroeger ook geen eieren en vlees mocht worden gegeten, werd Pasen opgeleukt met eieren en kuikentjes. Symbolen van nieuw leven, van de nieuwe lente.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.