Mashua of Knolkapucien ‘wit’
€ 2,50
Op voorraad
Beschrijving
Tropaeolum tuberosum
De knolcapucien is het broertje van de welbekende Oost-Indische kers (tropeaeolum majus), waarvan bloemen en blad ook eetbaar zijn. Het is eigenlijk ‘knolvormende Oost-Indische kers’. Dat had een betere naam geweest. Wij noemen het ook wel mashua, dat is de naam die de Kichwa, een grote inheemse bevolkingsgroep in Ecuador, de plant hebben gegeven. Want ook deze knol komt uit Zuid-Amerika, zoals zovelen van ‘onze’ knollen.
Alles kan worden gegeten, blad, bloemen, knollen (10-15 cm). De knollen smaken rauw peperig of mosterdachtig (zeer scherpe radijs). Dun gesneden in salades geeft pit! Maar als je ze stooft of bakt wordt het zoetig, anijzig.
Deze plant kan wat lichte vorst verdragen, je kunt ze dus al voor half mei uitplanten in de moestuin als je dat wil. Je kunt hem laten kruipen (wees voorbereid op weelderigheid, maar het is ook een uitstekende onderdrukker van onkruid) of een beetje laten klimmen. Ze vormen pas laat knollen.
Deze varieteit heeft witte knollen. Er bestaan veel verschillende.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.