Wat te doen in de moestuin – Juni 2021

Het belooft een warme maand te worden, zegt de lange-termijn-weervoorspelling. Dat wordt wieden! Maar de koele Noordzee tempert, vooral aan de kust. En er is nog het nodige zaai- en plantwerk, natuurlijk. Kijk mee in ons schema.

Het eerste en grootste gedeelte van de maand junij, welke ook wiedemaand, of zomermaand, genoemd wordt, behoort nog tot de bekooreijke lente, en derzelver laatste gedeelte opent de deur voor den vruchtbaaren zomer; Uit: Almanach der Natuur (1789)

Hoe anders is het nu. In 2020 was mei nog warmer dan mei 2019. De IJsheiligen deden vorig jaar hun naam eer aan, alleen in omgekeerde volgorde: met juni brak een fikse koudeperiode aan. Nachten met temperaturen – bij ons – onder nul.
We hebben gewacht met het leggen van de bonen – koud en nat doet ze wegkwijnen. We hebben gewacht met het planten van de bataten en yacons. Maar nu is vrijwel alles uitgeplant.

Overigens, wist je dat de meeste bonen een epigeïsche kieming hebben en de pronkboon een hypogeïsche?

Hypogeïsche kieming: alleen de plant komt boven
Epigeïsche kieming: de zaadlobben (halve bonen) komen mee

Het bemestingsplan is nu wel helemaal uitgevoerd.

Uien- en wortelvlieg

2 juni 2019

Als u in het open veld een moestuin heeft, speelt dit niet zo. De onze heeft een beukenhaag eromheen. Omdat we dat mooi vonden. Dat was niet zo slim, want de wortel- en uienvliegen schuilen in de haag, tot later in de middag de zon gaat zakken. Dus gaat het insectengaas over de bedden.

Uienvlieg lezen
Wortelvlieg lezen

Wieden

Als het droog en zonnig is, geeft het extra voldoening om het wiedsel in de zon te laten verdrogen en dan ter plekke te laten vergaan. Kringloop ten voeten uit. Maar wij eten ook het wiedsel. Meldes laten we groter worden en eten ze dan en vogelmuur gaat door de sla.

In de Eetbare Siertuin kijken we weer met een andere blik. Zevenblad is een bodembedekker die we eten. Achterin staan wat brandnetels. Goed voor vlinders en de toppen nemen we af en toe mee in een groentenquiche. Paardenbloem, weegbree – het mag blijven staan (om te eten), maar we houden het binnen de perken.

Oogsten

In de aanloop naar juni is het vooral bladgroenten dat wordt gegeten. En de droogbonen van vorig jaar. Veel spinazie-achtige gerechten met spinazie, snijbiet, zevenblad, Brave Hendrik e.d., sla, rucola, rabarber, asperges en de vroege tuiniers hebben al koolrabi. Wij nog niet.
Maar in juni kunnen we nog meer oogsten, hoewel het nu wel een beetje achter loopt. Koolrabi zeker, peultjes misschien. Misschien ook al tuinbonen, courgetjes (dat is dubbelop, want een kleine courge is een courgette 🙂 ) Voor de eerste wortelen wordt het wel juli.

Plantgroepen

We benoemen hieronder de plantgroepen, zoals ze voorkomen in het wisselteeltschema. Meer weten? Klik hier.

Voorzaaien: is in bakjes met zaaigrond of perspotjes
Begin-medio-eind: is ook afhankelijk van hoe het weer in mei is.
Doorgestreept: wel een van de vorige jaren, niet dit jaar

WatWanneer

Kolen

  
Boerenkoolvoorzaaien in een bedjebegin juni
Palmkooluitplantenbegin juni
Koolrabi 2e xuitplantenbegin
Rucolabuiten, ter plekke, bijzaaien 
   

Bonen

alle bonen kunnen in juni worden gelegd 
Sperziebonenleggenhele maand

Bladgroenten

  
Radicchiovoorzaaienbegin
Stengelsla 2e xuitplantenmedio
Stengelsla 3e xin bakje voorzaaien
(er zijn verschillende varianten, die het bij bepaalde temperaturen beter of slechter doen.)
 
Groenlofzaaien, ter plekkebegin
Cicoria a grumolo verde scuro zaaien, ter plekkeLaatste dagen of toch juli? Onze grond is niet te rijk…

Wortelgewassen

  
   

Aardappels

  
 Batatenuitplanten als het warm genoeg is en even blijft 

Vruchtgewassen

  

Plaats een reactie