Gezinsuitbreiding

In mei leggen alle vogels een ei. En onze Bonte Bentheimer landvarkens werpen biggen, zeven stuks. Altijd weer een plezier.

Naast zeldzame en bijzondere groenten en andere eetbare gewassen, houden we ook dieren. Welsumer kippen en Bonte Bentheimer landvarkens. Beide zeldzame rassen. En zo dragen we ook een voor wat betreft dieren beetje bij aan behoud van biodiversiteit en genetische bronnen.

Biggen!

Onze zeug Kaatje had vorig jaar voor het laatst biggen, zo lang geleden dat we eraan twijfelden of ze nog wel vruchtbaar was. Vorig jaar zomer leek het of ze een baarmoederlijke aandoening had en de dierenarts kwam erbij. Daarna was ze regelmatig berig, en ondanks de pogingen van Hakim, volgde er niets. Tot ze begin mei allengs dikker werd.
Vandaag, Tweede Pinksterdag begon ze ‘s ochtends met takken te slepen om een nest te bouwen in haar hok. En even voor zevenen telden we zeven biggen.

Een varken is drie maanden, drie weken en drie dagen drachtig. Het kan een dag schelen. Maar dan heeft de dekking 1 of 2 februari 2021 plaatsgevonden.
En voordat jullie het vragen, vader/beer Hakim loopt met onze oude zeug-die-niet-meer-drachtig-wordt Janneke, op een veld ernaast.

Zes dagen later….

Zie eens hoe stevig ze nu op hun pootjes staan. En spelen.

1 gedachte over “Gezinsuitbreiding”

Plaats een reactie