Er verschijnen zoveel boeken. En ook heel veel ‘groene’ boeken – het domein waar wij graag en veel in lezen. Natuur, milieu, duurzame landbouw, planten, bomen, dieren, koken. Al die dingen. We realiseren ons goed dat wij weliswaar veel lezen, maar lang niet alles. Bijvoorbeeld toen bleek dat we van de vijf voor de Jan Wolkers-prijs genomineerde boeken er precies nul gelezen hadden.
Dus: Voor wat het waard is. Hieronder uit onze beperkte selectie de absolute favorieten van dit jaar. Niet allemaal dit jaar verschenen, want soms blijven ze een poos op de stapel liggen. Maar de meeste wel. Vier van Norbert en vier van Maartje. Ter inspiratie, of om jezelf of een ander cadeau te geven.
Tuinboeken
Op één uitzondering na, die staat in de lijst hieronder, zijn er geen echt goede tuinboeken verschenen. We hebben een vast overzicht van goede tuinboeken op onze website.
Kleurenatlas van de natuur
Zo bijzonder, dit boek! De kleuren van de natuur zoals die in het verleden werden beschreven, voor er fotografie en internet bestond. Een schitterende en inspirerende uitgave voor natuurliefhebbers, grafisch ontwerpers en andere creatievelingen. Onze recensie.
De wortels van ons land
Een geweldig en met veel liefde gemaakt bomenboek vol verhalen. De 21 bomen in dit boek zijn stuk voor stuk speciaal. Ze zorgen dat de hemel niet op ons hoofd valt en dat de bodem onder onze voeten vast blijft zitten. Het is ook een reisgids, door heden en verleden. Genieten. Onze recensie.
De melkvee revolutie
Hoe de wens om het anders, duurzamer, natuurvriendelijker te doen kan stranden (of bijna kan stranden) in stroperigheid en tegenwerking uit allerlei hoeken. Een kleine groep melkveehouders op een waddeneiland houdt dapper stand. Beschreven wordt waar ze allemaal tegenaan lopen, hoe moeilijk het is, en hoe stevig je in je schoenen moet staan. Erg leerzaam. Niet vrolijk stemmend. Onze recensie.
De eetbare siertuin
Wij vertaalden dit boek zelf dus we zijn niet helemaal neutraal. Maar we zijn oprecht van mening dat dit het beste boek is over eetbare planten dat dit jaar in het Nederlandse taalgebied verscheen. Praktisch, toegankelijk en toch met een weelde aan informatie over planten en hoe ze te gebruiken. Veel kennis voor een goede prijs. Onze niet objectieve recensie.
De verstandige kock
Het was dit of Het excellente cocboeck van Battus. Allebei parels op het vlak van de Nederlandse culinaire geschiedenis. De Verstandige Kock laat zien hoe de welgestelden op hun buitens genoten van maaltijden met verse groenten uit eigen tuin. Als voorbeeld is Hofwijck van de familie Constantijn Huygens genomen en daarmee wordt een boeiend tijdsbeeld geschetst. Onze recensie.
Natuurlijk Oostenrijk
Een prachtig boek over een prachtig land met een onderschatte culinaire traditie. Goed, eenvoudig eten, voedzaam en smakelijk, recht van het land. We zijn nu al benieuwd naar de TV serie die 24Kitchen ervan maakt. Maar je weet: de film is nooit zo goed als het boek. Onze recensie.
Eetgenot
Jacques Meerman is een fenomeen. Hij vertaalde en bewerkte veel (kook)boeken en schreef er enkele over de Nederlandse culinaire geschiedenis. In Eetgenot neemt hij de lezer op zijn kenmerkende wijze, haast spelenderwijs, mee langs de brede waaier van aspecten die met genieten van je eten te maken hebben. Onze recensie.
Visatlas
Eindelijk een compleet boek over alle zoetwatervissen in Nederlandse wateren, samengesteld door RAVON en Sportvisserij Nederland. Er zijn rond de vijfenzestig verschillende vissoorten opgenomen. Van veel voorkomende tot zeer zeldzame, die op een enkele plek zijn te vinden. Onze recensie.
Hallo Norbert, een mooi artikel over de knolcapucien. Ik begrijp dat ze het goed hebben gedaan ,dit jaar bij jullie. Fijn. We hebben nu ook vele mooie bloeide k.capucienen. wat minder groeizaam dan vorig jaar. Op ons tuincomplex hebben we geen stromend water. Het is woekeren met water. De k.capucien heeft dus nooit van ons gehad. Dus we zijn blij met deze schoonheid. Nu straks nog de knollen. Hartelijke groet. Mariken