Een verrassend recept van een voedzame chayote curry, van op Sri Lankaanse wijze gekruide, gestoofde brokjes chayote.
- 3 st Chayotes, geschild, kern eruit en in blokjes
- 1 st ui, gesnipperd
- 3 tenen knoflook, geperst of fijngehakt (kwartier tevoren)
- 1 cm gemberwortel, in stukjes of geraspt
- 2 theel mosterdzaad
- ½ theel paprikapoeder
- 1 theel garam masala
- 2 eetl olijfolie
- peper uit de molen, zout
- 3 eetl groentebouillon
- ½ st limoen
- 1 st rode paprika in dunne reepjes (optioneel)
-
Neem een wok, of nog beter, een grote gietijzeren pan. Verhit de olie – houd het vuur niet te hoog – en roerbak daarna de ui en knoflook en (optioneel) de reepjes paprika. Ook de gember als deze in stukjes is. (Geraspte gember later erbij doen.)
-
Na pakweg een kwartier de brokken chayote erbij doen, net als de mosterdzaden, garam masala, paprikapoeder en bouillon. (Evt. dus ook gember.) Roer alles goed door elkaar.
-
Doe het deksel op de pan en laat een minuut of zeven stoven. Probeer af en toe een chayotebrok of ze gaar genoeg zijn. (De kooktijd heeft te maken met de grootte van de brokken.)
-
Serveer. Sprenkel de limoensap over elk bord. Er kan vers korianderblad of peterselie overheen of gedroogde, gemalen chilipepers.
Hoe je een chayote het best schilt wordt in deze video getoond.
Wij hadden alles in huis, maar geen peterselie en geen verse koriander.
Als er paprikapoeder in moet en we hebben paprika in huis, dan ook wat reepjes paprika.
27 juni 2023
Een paar dagen geleden hebben we de chayote, die vrolijk zijn weg vond in de moestuin, geoogst en de plant verwijderd en naar de composthoop gebracht.
We hadden nog nooit chayote geteeld noch gegeten. Dit was de eerste keer. Dit recept was gekozen omdat het makkelijk oogde en we ongeveer alles in huis hadden.
Het is smakelijk, maar niet spectaculair. Nu is chayote, begrepen we, een allemansvriendje. Een beetje als courgette of komkommer: omdat het weinig smaak van zichzelf heeft, past het overal bij.
Zeker een eerste keer eten we een groente, geen pasta of rijst. Maar deze curry op rijst zou niet misstaan en wat peper erin en bijvoorbeeld grote garnalen ……