Themadag over noten

Voor iedereen die overweegt een of meer notenbomen te planten: op zaterdag 5 oktober 2024 organiseert De Tuinen van MergenMetz een dag over kleinschalige, al dan niet particuliere, notenteelt. Er wordt door deskundigen heldere, goede voorlichting gegeven over soorten bomen, de gezondheid ervan en wat er allemaal met noten kan worden gedaan. Dat zijn immers belangrijke factoren voor een fraaie oogst.

Walnoot, hazelaar, trazelaar, amandel, tamme kastanje, pecannoot, grote noten, kleine noten, grote bomen, kleine bomen, heesters, enzovoorts

De ene notenboom is de andere niet

Veel mensen overwegen een of meer notenbomen in hun tuin planten, of ze willen met een aantal anderen een voedselbos met notenbomen inrichten. Maar niet elke notenboom is geschikt voor elke grond. En er zijn bomen die heel groot worden en bomen die fijn compact blijven. En hoe houd je de bomen gezond? Daarom is deze dag georganiseerd.
Daarnaast spelen noten een belangrijke rol in de voedseltransitie: vervangen van dierlijke vetten en eiwitten door plantaardige.

Zeer deskundige sprekers

We hebben zeer deskundige sprekers uitgenodigd. De dag bestaat uit vier onderdelen:
1) Noten soorten, rassenkeuze, kwaliteit, grote bomen en kleine bomen ( door: Ton Baltissen, auteur van diverse notenbomenboeken);
2) Gezondheid – uitdagingen, voorkomen van ziekten en plagen (door: Herman Janssen, De Zandse Notengaard);
3) Praktijkervaringen met een nieuwe notenboomgaard (door Michiel Bussink, kwekerij De Nöttenboom, schrijver, journalist)
4) De gezonde en lekkere noot: verwerking, proeven, voedingswaarde.

Boek of boom?

Het is een klein, fijn en vooral informatief evenement voor een beperkt aantal deelnemers, zodat iedereen vragen kan stellen en antwoord krijgt. Aan het eind van de dag gaan deelnemers naar huis met een notenboom of het boek De Teelt van Walnoten, zulks naar keus.

Themadag Noten
Zaterdag 5 oktober van 09:45 – ca. 16:00 uur
De Tuinen van MergenMetz, Utrechtseweg 433, 6865 CL  Doorwerth
Kosten: € 145, incl verzorgde lunch, hapjes, drankje na en naar keus: een notenboom of het boek De Teelt van Walnoten

Meer informatie en aanmelding

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door notenteelt.com, Stichting Land en Keuken en De Zandse Notengaard.

Plaats een reactie