In 1685 verscheen het Tractaat van het excellenste kruyd thee van Cornelis Bontekoe. En in de derde druk zijn ook verhandelingen en recepten met koffie (coffi) en chocolade (chocolate) opgenomen. Deze chocoladedrank is een bewerking van Manon Henzen, van EetVerleden.
- 150 gr pure chocola
- 1 l melk
- 75 gr suiker
- 1 theel anijspoeder
- 1 theel kaneel
- snuf kruidnagel (poeder dus)
- 3 eetl maïzena
-
Doe de melk met de suiker, anijs, kaneel en kruidnagel in een pan en breng tegen het kookpunt aan.
-
Doe de chocolade er in brokken bij.
-
Neem een garde en roer krachtig tot de chocola oplost.
-
Doe de maïzena in een kommetje met een beetje koude melk en roer tot een glad papje. Voeg het toe aan de warme chocoladedrank. Roer met een garde goed door totdat de drank een beetje dikker wordt.
-
Laat het een paar minuutjes zachtjes pruttelen en serveer dan warm in kleine kopjes
Dit is een aardige bewerking van hoe de Azteken hun chocoladedrank maakten. Alleen zij maakten het niet zoet, dat is typisch Europees.
In het originele recept worden cacaobonen met een metate of vijzel fijngewreven tot een plakkerige massa. En de toevoeging van melk is water (dat is overigens nog steeds aan te raden, het smaakt dan zoveel anders). En de Azteken gebruikten maismeel, maizena is ook van mais.