Gratin van chayote, bataat en spek

Gratinado de chayote, batata y panceta
Kooktijd
50 min
 

Een uiterst smakelijke ovenschotel van brokken chayote met spek en peper op een bedje van zoete aardappelpuree. Chayote en bataat (zoete aardappel) zijn van de Nieuwe Wereld. En dat smaakt naar meer!

Gang: Hoofdgerecht
Keuken: zuid-amerikaans
Voor: 4 Personen
Auteur: Aux douceurs de Gaelle
Ingredienten
  • 3 st chayotes (ca. 500 gr) of 1 à 2 grotere
  • 1 st ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook. fijngehakt of geperst
  • theel gemalen rode peper
  • 200 gr spekreepjes
  • 3 eetl olijfolie
  • 400 gr bataat (zoete aardappel)
  • 2 eetl bloem
  • 20 cl melk
  • ½ st bouillonblokje
  • Parmezaanse kaas, fijn geraspt
  • paneermeel
Bereiding
  1. Snijd de chayotes in 4 stukken en verwijder de pit. Kook ze 20 minuten in gezouten water.

  2. Schil en snijd de zoete aardappel in blokjes en stoom die 20 minuten.

  3. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een ruime koekenpan en smoor de ui en de knoflook. Doe de spekreepjes erbij en de peper.

  4. Pel de schil van de chayotes (zie opmerking) en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in de koekenpan met de ui, knoflook en spek. Laat 5 minuten op laag vuur smoren.

  5. Voeg de bloem (door een zeef om klonteren te voorkomen), melk en een half bouillonblokje toe. Laat al roerend een paar minuten indikken.

  6. Pureer de zoete aardappel en leg het over de bodem van een ovenschaal. Leg het chayote mengsel erop.

  7. Meng de kaas met het paneermeel en strooi dat er gelijkmatig over.

  8. Bak 20 minuten op 200℃ en daarna eventueel 5 minuten onder de grill.

Opmerkingen

Wij hebben de enorm stekelige chayotes, dus wij schillen en snijden ze tevoren. En hoe je deze chayote het best schilt wordt in deze video getoond.

12 oktober 2024
We hebben gisteren de eerste ronde “opruimen” in de moestuin gedaan. Zoete aardappels (onderdeel van het project Yacobat) geoogst, de bedden met vruchtgewassen (courgettes waren er al niet meer, maar pompoenen, chayotes en olijfkomkommers des te meer), muskaatpompoen Anvers en wat al niet meer.
De bataatoogst viel wel wat tegen. Door het weer? Door te veel stikstof (dus veel blad, weinig knol)? We hebben ze, net als andere jaren in een richel compost geplant. Enfin, er was genoeg om te eten.

“Nou is het op zeker?” vraagt mrs. M
“Ja.”
“Jammer, want dit is echt lekker!”

Plaats een reactie

Waardering