Gort was vroeger de basis voor menig maal. Nu is het rijst of aardappel of pasta. Maar combineer gort eens met aubergine en courgette, wat citroen, munt en kruiden erdoor en het lijkt een heuze Noord-Afrikaanse schotel.
- 500 gr gekookte gort (zie hieronder)
- 1-2 st aubergine, in blokjes van ca 1 cm in het vierkant
- 1-2 st courgette, in blokjes als aubergine
- 2-3 st sjalotten, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, kwartier tevoren geperst
- 2 theel gemalen koriander
- 2 theel gemalen komijn
- 1 theel cayennepeper
- 1 st citroen, alleen het sap
- 20-25 st zwarte olijven, in ringen
- 1 bosje platte peterselie, blad fijngehakt
- 3-6 takjes munt, blad fijngehakt
- 1 stuk feta
- olijfolie
- zout en peper uit de molen
-
's ochtends: 200 gram droge gort een uur of vijf weken in 650 ml water.
-
Daarna de gort 35-50 minuten zachtjes koken (af en toe roeren)
-
Vuur uit en even losscheppen, een uur laten staan met het deksel op de pan.
-
200 gram gort levert zo 750-800 gram gekookte gort op.
-
Neem een stevige pan en verwarm daarin een goede scheut olijfolie. We gaan de aubergineblokjes mooi bruin bakken en aubergine zuipt olie (en staat een deel later weer af). Als de blokjes mooi bruin zijn, uit de pan scheppen en in een bakje wegzetten.
-
In dezelfde pan, met als het goed is, nog voldoende olie, de sjalotten smoren en met de courgetteblokjes wat bakken. Doe de kruiden en knoflook erbij. Schep goed om. Als het erg droog wordt en plakt aan de bodem, een scheutje water erbij. Niet te veel.
-
Als de courgetteblokjes nog wel beetgaar zijn, de aubergine erbij en de gort erdoor scheppen. Even doorverwarmen en dan vuur uit.
-
Meng de olijfringen, peterselie en munt erdoor en het citroensap. Breng op smaak met een pietsie zout en peper uit de molen.
-
Schep op borden en strooi er wat verbrokkelde feta over. Eet smakelijk
16 juli 2020
Aubergines telen we niet meer. Die stellen te hoge eisen. Dus die hebben we gekocht. Gisteren ontdekte ik een geopend zakje gort in de keukenla. Exact 200 gram. Daar moet wat mee worden gedaan. Gort is erg lekker, maar je moet het wel een tijd weken en koken.
Enfin, men googlet wat op gort en courgette (genoeg ervan in de tuin) en weinig inspirerend. Je wordt natuurlijk altijd beïnvloedt, maar dit is behoorlijk eigen. Mrs M vond het heel erg lekker. En dat is alles waard.
Ik gruw nu NIET meer van gort (kinderleed met karnemelkse pap). Ik heb het juist als uitstekend, smakelijk, gezond alternatief ontdekt voor rijst. Weet, dat ik eerder een kauwer ben, die graag een onderdeel van een maaltijd als stevig voedsel eet. Ik spoel de gort even af in een zeef en kook het in bouillon of overgehouden groentenat 20 tot hooguit 30 minuten samen met de groente van mijn keuze. Al naar gelang gaat de groente er meteen bij in, maar meestal pas wat later mee in de pan. Dit gaat ook heel goed met paddestoelen. Heerlijke “risotto”. Dank voor beide recepten, voor mij blijft het echt leuk om dan ook steeds weer het dagelijkse eten te bedenken, Jeanet