De smaak van Bouillon!

Het voorjaarsnummer van het enige Nederlandstalige eetblad zonder recepten is enkele dagen geleden uitgekomen. Altijd leuk en voor elk wat wils. Bouillon! neemt een bijzondere plaats in.

De ondertitel luidt 'cultureel gastronomisch magazine'. Bij de Nederlandse en Vlaamse eetliefhebbers is Bouillon! een inmiddels gekend kwartaalblad. Het is geen kooktijdschrift, nee, het gaat over eten; over mensen die maaltijden bereiden, ingrediënten produceren, over eetgewoonten, enzovoots. Bij wijze van hoge uitzondering wordt er ergens een recept genoemd. Voor sommige mensen is de ondertitel een aanleiding om het niveau van de inhoud te beoordelen – je kunt het ook omdraaien: de inhoud is een weerspiegeling van de hedendaagse gastronomische cultuur.

Napoleons eetgedrag

In dit nummer van Bouillon! staan drieëntwintig artikelen, die we niet allemaal noemen. Maar leuk is Fast Food Nappie, over Napoleon's eetgedrag en de keuken van Corsica, met als hoogtepunt casgiu merzu. Dit is een – hoe zullen we het zeggen -nogal eiwitrijke kaas. De kookboekenkast van Tonny Eyk wordt onderzocht, de Zeeuwse mossel krijgt last van concurrentie, een stuk over culinair Catania (Scilië) – met drie recepten (de uitzondering die de regel bevestigt.) En een verhaal over Werumeus Buning, Nederlands eerste kookschrijver. De meeste mensen kennen hem van de boer die voortploegt, maar hij schreef veel over koken. Onder andere 100 Avonturen met een Pollepel (dat overigens geheel gedigitaliseerd is en hier te lezen).

Critici

Het zal vijf jaar geleden zijn dat culinair schrijver Will Jansen samen met Anka Bouillon! lanceerden om zo een leemte in de Nederlandse kook- en eetschrijverij te vullen. En dat is ze behoorlijk gelukt. Natuurlijk zijn er de critici die stellen dat sommige artikelen van een oppervlakkig niveau zijn. Onzin. Je kunt niet alleen maar op je tenen lopen en het is best fijn dat sommige artikelen lekker weglezen. PPC, Petits Propos Culinaires, ooit opgezet door wijlen Alan Davidson, kent inmiddels zijn 84ste nummer. Dat blad is diepgravend, meer wetenschappelijk. En Engelstalig. En wereldwijd. Het is dus maar de vraag of Bouillon! meer mensen zal aanspreken, als ze artikelen op het niveau van PPC publiceert.

Meer over Bouillon!? Klik dan hier.
Meer over PPC? Klik dan hier.

Plaats een reactie