Gisteren, op de dag van het Slow Food Smaakfestijn in Arnhem is de website www.daarometenweschaap.nl live gegaan. Een initiatief om het haast in de genen van de Nederlandse bevolking vergroeide idee dat schapenvlees vies is, uit de wereld te helpen.
Schapenvlees is lekker. Op deze MergenMetz website hebben we al een paar keer een recept geplaatst met vlees van Schoonebeeker heideschapen.
Het initiatief tot de website www.daarometenweschaap.nl komt voort uit contacten die Slow Food Rijnzoet legde met het herderspaar Chris Grinwis en Aafke Achterhof.
Het convivium, zoals een Slow Food-afdeling heet, ging op zoek naar vlees van het Veluws heideschaap. Slow Food heeft namelijk het Kempisch en Drentse heideschaap in de zgn. Ark van de Smaak opgenomen. Dit is een wereldwijde "lijst" van voedingsproducten die uniek zijn en moeten worden gekoesterd.
Liever aaien
|
Echter, er is geen vlees van het Veluws heideschaap te krijgen. Het overschot aan lammeren en oude of weerbarstige schapen worden via een "achterdeur" weggewerkt. Op transport naar Zuid-Europa, Noordelijk Afrika of verwerkt tot honden- of kattenvoer. |
Tijdens het Slow Food Smaakfestijn 2010 werd een Schoonebeeker schaap uitgebeend. Grijzebeer kookte er een unieke stoofpot mee. Herder Chris Grinwis kijkt toe (foto onder).
|
Veel kuddes worden beheerd door stichtingen en vrijwilligers doen het werk. |
|
Jaren geleden leidde dit tot opschudding: toen bleek dat vlees werd verkocht, verloren de stichtingen donateurs. Al doende kwam het convivium in contact met het herderspaar van schaapskudde Het Soerel. Aafke Achterhof en Chris Grinwis zijn een van de weinige trekkende herders in Nederland. |
Met hun kudde Schoonebeekers begrazen ze duizenden hectares natuur, grofweg van Epe tot Harderwijk. Chris en Aafke leven van een kleine beheervergoeding. Het jam op de boterham moet komen van de verkoop van lams- of schapenvlees. Alleen…… de Nederlander haalt zijn neus op voor schapenvlees. Dat misverstand wil Slow Food Rijnzoet uit de wereld helpen.
Dus…. Daarom eten we schaap! Omdat het lekker is. Omdat het vrijwel eko is. Omdat het wildernisvlees is en niet van de dierindustrie afkomstig. Omdat het past in de duurzaamheid van ons bestaan. Omdat het niet duur is. "Van nature gekruid," zoals Chris Grinwis zegt. En veel zachter dan menig stuk lamsvlees dat u bij de slager eet.
Link