Mierikswortel inmaken

Als u veel mierikswortel verwerkt, ventileer goed. De lucht kan te sterk worden.

Twee dingen vooraf:
1)   Mierikswortel wordt niet verhit, zoals bij jams en chutneys. Dan vervliegen de smaakmakers.
2)   Er wordt azijn toegevoegd. Dit stopt de werking van het gemalen product – het vrijmaken van de scherpe stoffen – en het moment van toevoegen bepaalt het heetheid van het eindproduct. Later toevoegen betekent heter. We hebben het dan over minuten, hoor. Anders is alle scherpte weer vervlogen.

Potjes

Kook de potjes en de deksels in een grote pan met water. Droog ze in de oven en laat ze afkoelen. Dit kan voor of tijdens het vermalen van de mierikswortel.

Mierikswortel

mierikswortel inmaken - wortels.jpg Schil de wortel en snijd ze in stukken. Maal ze met een keukenmachine fijn. Voeg een schepje suiker en azijn toe en kneed het tot het een niet te natte massa is.
De verhoudingen zijn: ca. 1 theelepel suiker, 4 eetlepels azijn, 1 wortel.

Duw stevig in de potjes, maak ze mooi vol en doe het deksel erop.
Klaar is kees.

22 april 2013

mierikswortel inmaken - 4 potjes.jpg

Twee mierikswortels per keer verwerkt. Het bijsnijden en (grof) schillen is goed te doen. Met de keukenmachine fijn geraspt. De ietwat grotere reststukken eruit gehaald en overgedaan in een kom met een schepje suiker en wat azijn. Met de hand doorgekneed.Een paar maal steeg de scherpe lucht naar mijn hoofd – tintelingen in mijn achterhoofd en ik moest mij subiet afwenden. We hebben een professionele afzuigkap, die had ik aan voor de ventilatie….Daarna is het makkelijker, de azijn doet veel van het goede werk. De potten goed vol proppen. Hoewel matig azijn gebruikt, gaat het door het aandrukken een beetje soppen.

16 oktober 2021
Wendy Frehé doet ons de volgende tip aan de hand: “Ik schil en rasp ze en meng het direct met roomboter , stop het in kleine potjes en vries het in, zo blijft de smaak en scherpte behouden.”

16 gedachten over “Mierikswortel inmaken”

  1. Toen de kinderen klein waren stond er altijd een jampot met klein gesneden mierikswortel overgoten met alcohol 70%. Bij verkoudheid met verstopte neus of verstopte neus- of voorhoofdholtes was af en toe even ruiken met het deksel eraf al voldoende. Bij een pijnlijke keel werd een klein stukje wortel gegeven waar ze op moesten kauwen. Het verdooft de pijn in belangrijke mate.

    Beantwoorden
  2. Bedankt voor dit goeie recept!
    Heb eerst 1 wortel verwerkt en deze in een potje gedaan.
    Alleen, hoe lang zijn de potjes houdbaar? Moet ik ze in of buiten de koelkast bewaren?

    Beantwoorden
    • Ingemaakt is ingemaakt. Ik bewaar ze buiten de koelkast. Maar na een tijdje is de smaak wel minder scherp geworden – bij ons althans. Dat is niet erg, we gebruiken dan gewoon meer mierikswortel-uit-het-potje.

      Beantwoorden
    • Korter dan de tijd tussen uw vraag en mijn antwoord. Eerlijk gezegd, geen idee. Ik vond wel dat het snel achteruit ging. Maar ja, het vervliegt, hè. Hoe Kühne (dat Duitse bedrijf dat potjes mierikswortel op de markt brengt) het doet, weet ik niet. Ik heb wel geprobeerd er achter te komen.

      Beantwoorden
  3. In het boek Fermenteren van Adam Alabd staat een recept voor het inmaken van Mierikswortel.
    ingrediënten:
    100gr mierikswortel
    4 eetl ciderazijn.
    ½ theel zout
    weckpot van 500ml
    Wortelraspen en met de ciderazijn en het zout grondig vermengen.
    In de pot doen, goed afsluiten en in het donker 1 week op kamertemperatuur laten staan.
    Wanneer je tevreden bent over de fermentatie in de koelkast bewaren, schijnt daar maanden lang houdbaar te zijn.

    Beantwoorden
  4. ik rasp de wortel en doe hiervan een paar eetlepels door mijn pot mayonaise (koop biologische bij jumbo)
    deze is goed te bewaren in de koelkast en is leeg voordat je t weet 😉
    als ik over heb van de rasp dan maak ik nog een paar potjes mayo open en schep er wat mayo uit en rasp in en bewaar in koelkast of geef kado
    ook heb ik rasp in olie staan in de koelkast, als mijn mieriksmayo op is maak ik daarmee weer nieuwe (idd wat meer nodig omdat de smaak steeds minder wordt)
    eet smakelijk

    Beantwoorden

Plaats een reactie