Die malloot hadden we moeten meenemen

Esveld vignet.jpgVoor de tweede keer organiseerde Plantentuin Esveld in Boskoop de Kwekersdag. Een bijzondere kwekerij waar bijzondere collega kwekers aanwezig waren voor tekst, uitleg en lezingen.


Door de aanleg van onze Eetbare Siertuin (polycultuurTUIN) kennen we de bevlogenheid van Cor van Gelderen van Esveld. (Onder ‘we’ verstaan we nadrukkelijk ook Anthonetta van Bergenhenegouwen, die het beplantingsschema heeft gemaakt en hier wekelijks is.) Van Esveld komen vrijwel alle bomen en heesters. Een enkele van De Batterijen uit Ochten. We hebben de rozen van kwekerij De Bierkreek en de biologisch-dynamische kwekerij Bastin uit Aalbeek kennen we ook. Bollen hebben we van Nijssen. Al deze biologische topkwekers en anderen zijn aanwezig met een stand en/of een voordracht. (Lees hier meer over de Kwekerdag.)


Die malloot hadden we moeten meenemen - cor en de mallotus - grootMallotus Japonicus

Na even zoeken vinden we hem. Cor van Gelderen begroet ons hartelijk, terwijl hij, op een bruggetje over een van de vaarten die door de kwekerij lopen, wordt geïnterviewd door een dame van het AD. Hij vraagt naar de status van onze tuin.
“Ze hebben het goed voor de kiezen gehad,” zegt hij, doelend op de planten die te lijden hebben gehad van de lange, koude, droge winter en hete zomer. En ja, hij wil vanaf 2015, als het meer volgroeid is, met liefde rondleidingen verzorgen.
“We zien elkaar straks nog wel,” zegt hij – dat kwam er niet van. Het was voldoende druk. Terwijl we weglopen horen we Cor tegen de verslaggeefster praten over een malloot – mallotus japonicus. (Op de foto kijken Cor en de verslaggeefster naar de heester.)
We lachen er om. Thuisgekomen zoek ik de boom op.
“Verdorie,” roep ik naar mrs. M, “We hadden die malloot moeten meenemen.” Ze past uitstekend in onze eetbare tuin. Het blad werd (wordt) gebruikt om voedsel te verpakken en het jonge blad is ook eetbaar.



Plantentuin Esveld, onder Hollandse luchten, is een zeer uitgebreide kwekerij van bomen en heesters/struiken. Daarnaast verkopen ze allerlei planten, ook door anderen geteeld. Ieder zijn specialiteit; ze kunnen niet alles.


Anthonetta merkte op de terugweg op dat het overwegend 50+ publiek is. Dat is op zich vreemd. Ik vermoed dat jongere mensen meer Intratuin-gericht zijn en naarmate men bevlogen raakt van planten en tuinieren, zoekt men de ware – eveneens bevlogen – kwekers op. Om het geld kan het niet zijn; Intratuin is vaak duurder dan kwekers.


Gert-Pieter Nijssen, duidelijk 50-, is aanwezig met heel veel fraaie, curieuze bollen. Naar we hebben begrepen staat op de Facebook-pagina van deze kweker een foto met ons er op. (Je kunt je ook vrijwel nergens meer ongemerkt bewegen.) Rechts: een lezing over aronskelken.


De mannen van De Batterijen laten zien hoe fruitbomen op een onderstam worden geënt.
 
 
 

 

Plaats een reactie