De IJsheiligen hebben zich aangekondigd en nachtvorst is niet meer te verwachten. Het is echter wel gewoon nat en koud. Dus gaan de kuipplanten uit de kas en maken plaats voor de tomaten, aubergines enzovoorts.
Mei is voor de tuinier de drukste tijd van het jaar. We hebben niet alleen een fikse moestuin, ook nog een "sier"tuin en een dosis kuipplanten. Over de laatste twee melden we slechts sporadisch iets.
Kuipplanten hebben we gekocht of gezaaid, meestal uit zaad via de RHS verkregen.
Dit is onze "warme kas". 's Winters wordt deze door een speciale elektrische kachel net boven nul gehouden. De kas staat propvol.
Daarnaast hebben we een "koude kas". Die wordt in het voorjaar en zomer gebruikt om te zaaien, op te kweken e.d.
|
|
De kuipplanten worden naar buiten gereden en ofwel:
– verpot
– de wortelkluit bijgesneden en terug in dezelfde pot
– alleen de topaarde vervangen
En ze krijgen natuurlijk een flinke hand mest (culterra gebruiken wij voor de kuipplanten).
Zo tijdens het behandelen en uitrijden van pakweg dertig planten is het een flinke zooi op het pleintje tussen de twee kassen.
|
|
Op één plant na leeg. De streliza vormt momenteel bloemen en buiten is het koud en nat. Dus zij mag even in de kas blijven.
In het midden van de kas liggen tegels. Links en recht is aarde waar normaliter de tomaten, aubergines, wat komkommers en misschien een peper e.d. in staan. 's Winters is dat afgedekt met planken, waarop de kuipplanten staan
|