Pasta met worstvlees

bron: Onno Kleyn (27 februari 2010) – of toch niet?
3 braadworsten, worstvlees uit de darm gehaald; ½ winterwortel of equivalent aan penen, in kleine blokjes gesneden (½cm); 1 ui, gesnipperd; scheutje olijfolie; 1 dl crème fraîche; 2 grote vastkokende aardappelen (rosevals bijvoorbeeld), geschild en in blokjes gesneden (1 cm); 250 gr penne; handvol peterselie, fijngehakt; 1 meiknol, geschild, in blokjes (1 cm); peper & zout

U kiepert na de mis en place, de aardappelblokjes èn de penne tegelijk in kokend water.
Pasta met worstvlees.jpgDus u brengt een grote pan met water (en wat zout) aan de kook en onderwijl fruit u de wortel en ui in wat olijfolie in een stevige pan (kasserol). Als de ui wat glazig is, doet u het worstvlees erbij en bakt het rul – dus even een tijdje bakken en daarna met een (houten) lepel stukdrukken. Vervolgens de crème fraîche erbij, doorroeren en de blokjes meiknol erin. Met het deksel op de pan zachtjes laten stoven. Ondertussen kookt u ook de penne en aardappelblokjes.

Penne beetgaar? Pan afgieten en de saus met het worstvlees e.d. door de pasta roeren met de peterselie.
Opscheppen.
Klaar.

12 mei 2010
Experimenteeravond. We hebben van onze varks nog braadworsten in de vriezer en dit recept heb ik toentertijd om die reden bewaard. Onno schrijft in zijn toelichting o.a.: "Ik jat recepten, verander ze, probeer ze, pas ze aan en schotel ze aan u en mijn huisgenoten voor. Het is niet anders; kliekjesverwerking is ook in de kookschrijverij een hoogverheven kunst. En zo kom ik dan aan het recept van vandaag. Geen kliek, maar een improvisatie. Ik wilde pasta met worstevlees maken…."
Enfin, Onno's versie is met knoflook en een stengel bleekselderij. Ik had geen bleekselderij en mee-eter Arwen houdt niet van knoflook. Ik had nog wel een meiknol (navet). En het resultaat is bijzonder smakelijk en een vrolijk gezicht.

OPMERKINGEN
1
Nu is pasta met aardappel geen rariteit. In Italië doen ze dat vaker. Een aardappel is immers voor iedereen in de wereld, behalve de Nederlander, een groente, een knolgewas. Aardappels bevatten niet veel caloriën. Wel de jus die erover wordt gegoten – of in dit geval de crème fraîche.
2
Bij Ristorante Adriano genoten we onlangs met Slow Food van een prachtig diner: de derde gang was, platweg gezegd: pasta met aardappel en kaas. Maar wel ontzettend lekker!

Plaats een reactie