Ons eigen evenement: Sint Jan!

zaterdag 22 juni 10:00 - 17:00

Sint Jan is een belangrijke datum voor de natuur en tuin

….. en daarom organiseren wij op deze dag ons eigen Sint Jan-evenement! Klein, fijn en bijzonder!

Onze hobby is soms wat duur, zo ook de voor- en nasleep van Sint Jan. Om het voor iedereen leuk te houden, vragen we een entree van een luttele 1 euro p.p. (kinderen gratis).

Dit jaar de vierde keer


Sint Jan - Leonardo da Vinci
Sint Jan – Leonardo da Vinci

De dag die we Sint Jan noemen is 24 juni. En de langste dag was op 21 juni. Lees hier welke Sint Jan we bedoelen en wie hij was.

Voor de natuur betekent dit o.a. het einde van het aspergeseizoen. Na Sint Jan worden er geen meer gestoken. Het plukken van groene walnoten voor likeur, Sint Janskruid kan worden geoogst voor heilzame zalf en olie. En natuurlijk de Sint Jansuien. En meer….


Programma

Gedurende de hele dag zijn er workshops en rondleidingen. Een boeiend programma, al zeggen we het zelf. Kijk (vrijwel zeker):


Alle deelnemers


De Zandse Notengaard

Notenbomen winnen aan populariteit en niet alleen bij de voedselboswachters. Als je een niette kleine tuin hebt, kan je er wel een planten. De Zandse Notengaard bevindt zich in Huissen, bij Arnhem. Ze zijn er vandaag met een assortiment geënte (wal-)notenboompjes in pot. Uiteraard met bijbehorende info en plant- c.q. teelt adviezen. En allerlei notenproducten, zoals olie, hout, inkt en uh… noten.


Kwekerij Arborealis

Inmiddels behoorlijk gekend in het land van de voedselbosliefhebbers. Deze kwekerij heeft een pracht assortiment met eetbare planten.
“Na jaren intensief bezig geweest te zijn met het kweken en testen van bomen en heesters die met name om hun sierwaarde geteeld worden, werd het tijd voor een nieuwe dimensie. Het assortiment van Voedselbos kwekerij Arborealis is daarop het antwoord. Voedselbosplanten zijn namelijk niet alleen mooi, maar ook eetbaar.”

Normaal gesproken moet u naar Wilhelminaoord. Ook leuk, maar vandaag zijn ze hier bij ons met een leuk assortiment. Voor jullie!


Schrijfster Madelon Oostwoud

Madelon Oostwoud publiceerde een aantal jaar geleden ‘Een Kleine Eetbare Tuin‘ en begin dit jaar ‘Voedselbos’, een rondgang langs talloze initiatieven in De Lage Landen, en een handleiding voor aanleg en beheer.
Uiteraard is Madelon hier vandaag met haar boeken, en we proberen haar te verleiden tot een of twee korte presentaties.


Miss Wildpluk, Elsje Bruijnesteijn gaat met u wild plukken of wildplukken

Schrijfster Elsje Bruijnesteijn laat in een spoedcursus wildplukken zien wat er in de moestuin en het omliggende landschap aan eetbare natuur groeit en wat je er zelf van kunt maken. Bekijk haar blog voor lekkere en eenvoudig te maken wildplukrecepten.
Deelname aan  de spoedcursus bedraagt 5 euro, ter plekke te voldoen.  De eerste ronde start om 12:00 uur, de tweede om 14:00 uur.


Groene Takken en Echte Truffels

Bomen, dood of levend, zijn een bron van leven. Pip Gilmore van Groene Takken is helemaal in de paddenstoelen. Stammen en entmateriaal van shi-itakes, oesterzwammen en meer. En Pip doet meer. Zij weet inmiddels zo veel dat ze adviesdiensten verleent en lezingen en workshops verzorgt.

Vandaag is zij samen met Judith Evenaar, van de Wageningse Truffelgaard. De eerste truffelgaard in Nederland – kijk wat wij er over schreven. Judith vertelt u over truffels en wie weet heeft ze ze bij zich. Of heuse truffelboomjes. Wie zal het zeggen? Kom!


Sint-Janskruid was 2015 en in 2019 weer artsenijplant

Bloemen van Sint-Janskruid – foto: Deborah Megens

In Duitsland en veel andere landen staat men in het algemeen dichter bij de natuur dan in Nederland. De Universiteit van Würzburg roept elk jaar een heilzaam kruid uit tot artsenijplant van het jaar. In 2015 was dat Sint-Janskruid.

Voor 2019 heeft NHV Theophratus, de Duitse vereniging ter bevordering van natuurlijke geneeskunst, Sint-Janskruid tot plant van het jaar benoemd.

Vandaag is Elvira van Tinteren, herboriste en bestuurslid van het Herboristengilde, aanwezig om te vertellen over dit kruid en waar het  het allemaal voor kan dienen. Van thee tot olie en zalven.


Rondleidingen Eetbare Siertuin

Anthonetta van Bergenhenegouwen is telg uit een roemrijk kwekersgeslacht. Wij noemen haar de wandelende encyclopedie, zo veel kennis heeft ze van eetbare planten. En nutsplanten, want ook stikstofbinders en insectenlokkers zijn belangrijk.

Zij heeft het beplantingsschema van onze Eetbare Siertuin gemaakt en is nog regelmatig te vinden. Ze voert thans supervisie.

Vandaag verzorgt Anthonetta vandaag twee rondleidingen door de Eetbare Siertuin.


Groene noten-proeverijen en workshop

nocino maken

Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti verzorgt een groene walnotenproeverij. Je proeft ‘in een notendop’ een vijftal producten die zij met groene walnoten heeft gemaakt. Zoetig, kruidig, pittig, zout en iets met alcohol…Vervolgens maak je zelf een flesje notenwijn voor thuis, dat na een aantal maanden op smaak is. Zo heb je straks nog een opwarmertje op een koude herfstavond.
Duur van de proeverij is 45 minuten.

Nu al reserveren is mogelijk door een mailtje te sturen naar info@frutticonfetti.nl Deelname bedraagt 15 euro, ter plekke bij Cokkie te voldoen.


Tekenen met walnootinkt en rietpen

Filtreren van noteninkt

Ja, ooit was Cokkie tekenlerares…en old love never dies. We gaan op Sint Jan de natuur vastleggen met walnootinkt, rietpen en ander natuurlijk materiaal. Denk aan botanisch tekenen met een geheel eigen twist. Je krijgt een klein flesje noteninkt mee naar huis.
Duur van de workshop is 60 minuten.

Aanvangstijden 14:00 uur en 15:30 uur. Nu al reserveren is mogelijk door een mailtje te sturen naar info@frutticonfetti.nl, met vermelding van de aanvangstijdtijd 14.00 of 15.30 uur.

Deelname bedraagt 15,00 euro, ter plekke bij Cokkie te voldoen.


Geweldige chocolades van ClearChox

Het mag wel voor een keertje, onze andere hobby ClearChox. Zeer goede chocolades van ver boven fairtrade cacao. Proef eens iets heel anders dan Verkade, AH Delicata of Tony’s C. Norm voor ClearChox is dat de boer of coöperatie bekend is, dat er een goede prijs voor de cacao wordt betaald en natuurlijk dat de chocolade buitengewoon rijk van smaak is.
(Wel onder voorbehoud van redelijke buitentemperatuur. Anders smelt het als sneeuw voor de zon.)


Boekverkoop

Uiteraard verkopen we de boeken die we in onze webshop hebben staan.

 

Meer info

MergenMetz
Norbert Mergen
Toegangsprijs: Nee
Reserveren: Nee

Waar

De Tuinen van MergenMetz
Kaart wordt geladen...

2 gedachten over “Ons eigen evenement: Sint Jan!”

Plaats een reactie