Ons eigen evenement: Sint Jan!

zaterdag 23 juni 10:00 - 17:00

Sint Jan is een belangrijke datum voor de natuur en tuin

….. en daarom organiseren wij op deze dag ons eigen Sint Jan-evenement! Klein, fijn en bijzonder!

We hebben een mooi programma
Eet meer uit eigen tuin!Eet meer uit eigen tuin? Precies. En daarom hebben wij uitgenodigd: kwekerij Arborealis, Anna Koster die alles weet van eetbare bloemen, Miss Wildpluk Elsje Bruijnesteijn, Pip Gilmore met haar Groene Takken, tezamen met Judith Evenaar van de Truffelgaard. Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti laat zien hoe groene walnoten worden ingemaakt en zorgt voor eetbaars en drinkbaars, – ongetwijfeld met asperges. En natuurlijk is het Herboristengilde aanwezig en Anthonetta van Bergenhenegouwen die perfect weet wat in onze Eetbare Siertuin staat.


Sint Jan - Leonardo da Vinci
Sint Jan – Leonardo da Vinci

De dag die we Sint Jan noemen is 24 juni. En de langste dag was op 21 juni. Lees hier welke Sint Jan we bedoelen en wie hij was.

Voor de natuur betekent dit o.a. het einde van het aspergeseizoen. Na Sint Jan worden er geen meer gestoken. Het plukken van groene walnoten voor likeur, Sint Janskruid kan worden geoogst voor heilzame zalf en olie. En natuurlijk de Sint Jansuien. En meer….

 


Kwekerij Arborealis

Inmiddels behoorlijk gekend in het land van de voedselbosliefhebbers. Deze kwekerij heeft een prach assortiment met eetbare planten.
“Na jaren intensief bezig geweest te zijn met het kweken en testen van bomen en heesters die met name om hun sierwaarde geteeld worden, werd het tijd voor een nieuwe dimensie. Het assortiment van Voedselbos kwekerij Arborealis is daarop het antwoord. Voedselbosplanten zijn namelijk niet alleen mooi, maar ook eetbaar.”

Normaal gesproken moet u naar Wilhelminaoord. Ook leuk, maar vandaag zijn ze hier bij ons met een leuk assortiment. Voor jullie!


Miss Wildpluk, Elsje Bruijnesteijn gaat met u wild plukken

Schrijfster Elsje Bruijnesteijn laat in een spoedcursus wildplukken zien wat er in de moestuin en het omliggende landschap aan eetbare natuur groeit en wat je er zelf van kunt maken. Bekijk haar blog voor lekkere en eenvoudig te maken wildplukrecepten.
Deelname aan  de spoedcursus bedraagt 10 euro, ter plekke te voldoen.  De eerste ronde start om 14:00 uur, de tweede om 16:00 uur.


Groene Takken en Echte Truffels

Bomen, dood of levend, zijn een bron van leven. Pip Gilmore van Groene Takken is helemaal in de paddenstoelen. Stammen en entmateriaal van shi-itakes, oesterzwammen en meer. En Pip doet meer. Zij weet inmiddels zo veel dat ze adviesdiensten verleent en lezingen en workshops verzorgt.

Vandaag is zij samen met Judith Evenaar, van de Wageningse Truffelgaard. De eerste truffelgaard in Nederland – kijk wat wij er over schreven. Judith vertelt u over truffels en wie weet heeft ze ze bij zich. Of heuse truffelboomjes. Wie zal het zeggen? Kom!


Eetbare bloemen met Anna Koster

Vitamine B3 – Beter in Balans met Bloemen.
Geen Eetbare Siertuin zonder eetbare bloemen. Anna Koster (van Floral Touch) is een fenomeen als het om bloemen gaat en helemaal als het eetbare bloemen betreft. Ze verzorgt presentaties en workshops  over eetbare bloemen.
Vandaag is ze bij ons aanwezig met een bloemenproeverij. Ze brengt diverse soorten eetbare bloemen mee, laat je ervan proeven en vertelt smakelijk over wat er zoal mee kan worden gemaakt. Anna verzorgt twee keer (om 11:00 en om 15:00) een eetbare-bloemen-safari op het terrein. Deelname bedraagt 10 euro, ter plekke te voldoen. Natuurlijk signeert ze ook haar onlangs verschenen boek Bloemen met Smaak.


Sint-Janskruid was 2015 artsenijplant

Bloemen van Sint-Janskruid – foto: Deborah Megens

In Duitsland en veel andere landen staat men in het algemeen dichter bij de natuur dan in Nederland. De Universiteit van Würzburg roept elk jaar een heilzaam kruid uit tot artsenijplant van het jaar. In 2015 was dat Sint-Janskruid.

Lees dit van de Universiteit van Würzburg

Vandaag is Elvira van Tinteren, herboriste en bestuurslid van het Herboristengilde, aanwezig om te vertellen over dit kruid en waar het  het allemaal voor kan dienen. Van thee tot olie en zalven.

 


Anthonetta van Bergenhenegouwen

MergenMetz - PlantjesdagAnthonetta van Bergenhenegouwen is telg uit een roemrijk kwekersgeslacht. Wij noemen haar de wandelende encyclopedie, zo veel kennis heeft ze van eetbare planten. En nutsplanten, want ook stikstofbinders en insectenlokkers zijn belangrijk.

Zij heeft het beplantingsschema van onze Eetbare Siertuin gemaakt en is hier nog regelmatig te vinden. Ze voert de supervisie.

Anthonetta verkoopt vandaag eetbare vaste planten (kruidachtige gewassen. Bij voldoende belangstelling verzorgt ze vandaag een of misschien wel twee korte rondleidingen door de Eetbare Siertuin.

Groene noten-proeverijen en workshop

Nocino 2
Nocino maken
frutti_noten-konfijten-0[1]
Konfijten van groene noten

Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti verzorgt een groene walnotenproeverij en workshop, om 11:00 uur, 14:00 uur en 15:30 uur.  Deelname bedraagt 15 euro, ter plekke bij Cokkie te voldoen.


Soep van de laatste asperges!

Voorts serveert Cokkie aspergesoep. Gemaakt van de laatste asperges. Want na vandaag is het aspergeseizoen afgelopen….


Boekverkoop

Uiteraard verkopen we de boeken die we in onze webshop hebben staan, en reken maar dat Anna Koster en Elsje Bruijnesteijn niet te beroerd zijn om hun eigen werken aan te prijzen.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someonePrint this page

Meer info

MergenMetz
Norbert Mergen
Toegangsprijs: Nee
Reserveren: Nee

Waar

De Tuinen van MergenMetz
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie