Praktijkdag: Heimelijk wild – ree

zondag 19 april 09:30 - 20:30

Praktijkdag Heimelijk Wild 300x300Reeënkenner Marien Greep neemt u mee het veld in. We ontdekken daar waarom reeën doen wat ze doen, leven waar ze leven, welke functie zij in het landschap vervullen en waarom zij geschoten (mogen/moeten?) worden.

In deze praktijkdag staat dus het ree centraal. Een schitterend dier! Schitterend en eigenwijs. Waar familiegenoten, het edelhert en damhert, zomer en winter bij elkaar blijven doorkruist het ree onstuimig land en wegen. Ze zoeken in de zomer een eigen plek in het landschap op. Een plek alleen voor zichzelf.
In het voorjaar, rond deze tijd, gaan reeën op zoek naar deze eigen plek. De kleine sprongen die in najaar en winter gevormd werden vallen, niet zonder slag of stoot, uit elkaar. Gevolg is dat grote aantallen solitaire reeën door bossen en over akkers en weilanden trekken op zoek naar ruimte en voedsel.

 


Brochure en aanmeldinformatie: zie hier (pdf opent zich)
Max aantal deelnemers: 30
Prijs p.p. 95 euro

Globaal programma

• Marien Greep neemt u mee naar het gebied dat hij de dagen voor 19 april heeft verkend. Hij weet ongeveer waar de reeën verblijven. Of we ze ook daadwerkelijk tegenkomen is van te voren echter niet met zekerheid te zeggen. Om 09.30 uur ontmoeten we elkaar in Proeverij de Pronckheer te Cothen. Na kennismaken en koffie trekken we het veld in.
• Aan de hand van sporen ontdekken we waar de reeën leven en hoe ze zich door het landschap bewegen. We leren begrijpen hoe ze zich tot elkaar en de mens verhouden.
• Na ongeveer 2,5 uur keren we terug in De Pronckheer. Tijdens de lunch, waarin verschillende streekgerechten worden geserveerd, vertelt Marien verder over de eigenwijze schoonheid van het ree en de dilemma’s bij het beheer. Uit onze ooghoeken zien we in de buitenkeuken een ree hangen.
• Daarna is het tijd om van dichtbij te bekijken hoe chef Arjan het ree ‘uit zijn jas helpt’. Hij laat zien hoe de technische delen worden uitgesneden en verdeeld. Ook vertelt hij waar welk type vlees zich bevindt en waarvoor het culinair geschikt is.
• Nu zelf aan de slag! Als al het vlees geschoond is gaan we het verwerken en bereiden. We maken o.a. worst, paté en bereiden een stoof.
• Aan het eind van de middag stellen we, mede ondersteund door het team van De Pronckheer, het diner samen. Daarna schuiven we aan bij het buffet met het ree in de hoofdrol. Fris van een hele dag buiten delen we alle indrukken, verhalen en de maaltijd.

 

 

 

Meer info


Hiske Ridder
Toegangsprijs: Ja
Reserveren: Ja

Waar

De Pronckheer
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie