Praktijkdag: Zomers Kersfeest

zondag 12 juli 09:30 - 17:30

Zomers kersfeest 300x300Wist u dat in de 17e eeuw en waarschijnlijk al eerder, de kersenteelt en -handel in de Kromme  Rijnstreek tot bloei kwam?
Anders gaan kijken, verrast worden door onverwachte relaties tussen het  landschap, de lokale gemeenschap en de kersenteelt.
De smaken en mogelijkheden van kersen ontdekken.
Dat zijn de ingrediënten van het Zomers kersfeest feest dat we op 12 juli tijdens de derde Pronckheer Praktijkdag samen gaan vieren.

Na een overweldigende bloeiperiode eind april – begin mei dragen de kersenbomen in de maanden juni en juli vrucht. De streek verandert, overal is bedrijvigheid. Het ruikt anders, de mensen zijn anders; het bruist.
Tijdens de Praktijkdag Zomers Kersfeest ontdekken we de kers op verschillende manieren. We leren het landschap waarin kersenbomen floreren en wat dat voor de streek betekent begrijpen. We ontdekken dat niet iedere kers hetzelfde is en hoe kersen geconserveerd, klaargemaakt en verwerkt kunnen worden. Is te zeggen welk ras het lekkerste of beste is? Is er een typische ‘Kromme Rijn kers’? U mag het zeggen.

U wordt tijdens de dag gevraagd en uitgedaagd te leren door (elkaar) vragen te stellen en door te doen. Na een dag vol indrukken, verhalen, koken en proeven sluiten we af met een borrel aan de Kromme Rijn.
Genieten van wijnen, sappen en natuurlijk zal de kersenlikeur niet ontbreken.


Brochure en aanmeldinformatie: zie hier (pdf opent zich)
Prijs p.p. 75 euro

Globaal programma

• Na ontvangst met koffie en thee om 09.30 laat Ton de Rijk u door andere ogen naar het Kromme Rijn gebied kijken. Centraal staat de vraag: hoe komt het dat deze streek zo uitstekend geschikt is voor kersenteelt? Hoe is dit landschap ontstaan, wat heeft de kersenteelt voor de lokale gemeenschap en het landschap betekend. Ook bespreken we het nu en de toekomst: wat zijn uitdagingen en kansen en wie/wat zijn daarbij betrokken.
• Rond 11 uur trekken we de boomgaard in. Theo Vernooij, misschien wel de bekendste kersenteler van de regio, laat u horen-zienruiken-voelen hoe kersen groeien. Na uitleg over de verschillende kersensoorten nemen we zelf de proef op de som. We gaan verschillende kersensoorten proeven en maken er een heuse competitie van: Welke is het lekkerste en waarom of ….
• Om 13 uur staat de lunch, waarin verschillende streekgerechten worden geserveerd, klaar. Ieder product en ieder gerecht heeft een verhaal dat door Inge Stolk verteld zal worden.
• Na de lunch gaan we weer aan de slag! Kersen – vers geplukt in de maanden juni en juli – zijn erg lekker maar we willen er ook op andere momenten van genieten. Wat kun je allemaal van kersen maken en welke technieken zijn er om ze te conserveren. Chef Arjan Smit geeft voorbeelden en instructie.
• Na alle geleerde lessen en arbeid ronden we af met een borrel waar de kersenlikeur natuurlijk niet zal ontbreken!

 

 

 

Meer info


Hiske Ridder
Toegangsprijs: Ja
Reserveren: Ja

Waar

De Pronckheer
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie