Wie Kent – Sint Jan en Peter Vanlaerhoven

zaterdag 25 juni 10:00 - 17:00

Een bijzondere dag voor de tuin

Wie is Sint Jan en waarom?

Sint Jan - Leonardo da Vinci
Sint Jan – Leonardo da Vinci

De dag die we Sint Jan noemen was 24 juni – dus gisteren. En de langste dag was op 21 juni. Lees hier welke Sint Jan we bedoelen en wie hij was. Peter Vanlaerhoven kunt u vandaag irl (in real life – in levenden lijve) ontmoeten.

Maar het is ook voor de natuur en de tuin een opmerkelijke dag.

Vandaag gaat het over de Sint-Jansui, Sint-Janskruid, groene walnoten oogsten voor nocino, gekonfijte noten en andere tuinzaken die rond de langste dag spelen.


Speciale gast: Lowgardens Nurseries

sint Jan - PeterMet als speciale gast kweker Peter Vanlaerhoven van Lowgardens Nurseries.
Peter en Pascale kweken een ruim assortiment bijzondere planten en heesters. Waaronder veel eetbare. Hij is ieder jaar aanwezig op de Internationale Kwekerijdagen op Bingerden, dus werd het hoog tijd hem uit te nodigen.
In onze Eetbare Siertuin staan ook heesters die van Peter en Pascale komen.


Lezing

Om 14:17 uur  verzorgt Peter een korte voordracht over eetbare heesters en bomen en in het bijzonder die hij kweekt.
Afhankelijk van het weer binnen of buiten.


Sint-Janskruid in 2015 artsenijplant

Bloemen van Sint-Janskruid – foto: Deborah Megens

In Duitsland staat men in het algemeen dichter bij de natuur dan in Nederland. De Universiteit van Würzburg roept elk jaar een heilzaam kruid uit tot artsenijplant van het jaar. In 2015 was dat Sint-Janskruid.

 Lees dit van de Universiteit van Würzburg

Vandaag is Elvira van Tinteren, herboriste en bestuurslid van het Herboristengilde, aanwezig om te vertellen over dit kruid en waaarvoor het allemaal kan dienen. Van thee tot olie en zalven.

 


Verkoop – planten, heesters, boeken, eetwaar

MergenMetz - PlantjesdagAnthonetta van Bergenhenegouwen, die bij ons de Eetbare Siertuin beheerst en beheert, heeft een leuk assortiment eetbare planten.

 En vanzelfspreken verkoopt Peter Vanlaerhoven diverse houtige planten (heesters, boompjes e.d.) die eetbare aspecten hebben. Hetzij de vrucht, maar bijvoorbeeld bij de calycanthus floridus smaakt de bast naar kaneel. En van de schisandra sphenanthera (of de chinensis) behoort de bes tot de top van de Chinese geneeskrachtige kruiden. (Voor de goede orde: we weten niet of hij deze meebrengt.)

En bovendien zijn er jams, chutneys, goede boeken (o.a. van Velt) en veel andere producten te krijgen. Misschien ook wel walnotenlikeur. En Sint-Jansuien!


Proeverijen en inloop workshop

Nocino 2
Nocino maken
frutti_noten-konfijten-0[1]
Konfijten van groene noten

Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti verzorgt een groene walnotenproeverij en om 15:00 uur een inloop workshop. Spontane aanmelding, deelname 15 euro, ter plekke bij Cokkie te voldoen. Wat er gemaakt wordt houden we nog even in het ongewisse.

Meer info

MergenMetz
Norbert Mergen
Toegangsprijs: Nee
Reserveren: Nee

Waar

De Tuinen van MergenMetz
Kaart wordt geladen...

Plaats een reactie