Nocino

Italiaanse walnotenlikeur

bron: diverse

Kennelijk maakt iedereen zijn nocino op een andere wijze. De een neemt wodka, de ander 95% alcohol. Wodka of brandewijn is niet erg Italiaans, maar 95% alcohol is in Nederland niet te krijgen. Wel in Italië. En makkelijk ook. (Dus als u of uw vrienden naar Italië gaan…..)

  [1] [2] [3] [4]
walnoten 30 8 30 8
kaneelstokjes 2 1 2 gr poeder 1
kruidnagels 5 8 10 20
nootmuskaat       1 theel
suiker 325 gr 250 gr 750 gr 300 gr
vanillestokje 1      
citroen schil 1 (rasp)   1  
wodka of brandewijn 1 l     1 l
95% alcohol   ½ l ½ l  
water   ½ l 0,4 l   
bron slowfood smulweb sjeef smulweb
Ons recept:30 groene walnoten, in kwarten; 2 kaneelstokjes; 8 kruidnagels; 1 vanillestokje, in de lengte doorgesneden; ½ l water; ½ l 95% alcohol; 1 citroen, alleen het rasp van de schil; 300 gr suiker

1.    Pluk de walnoten rond 24 juni. Dan zijn ze groot genoeg en nog zacht van binnen.
2.    Maak de fles of pot (flessen of potten) waarin het komt goed schoon. Spoel goed met schoon water.
3.    Was de walnoten. Snijd ze in vieren. Draag hierbij latex handschoenen, want de walnoten geven bruingeel vocht af dat niet zomaar van uw handen is te wassen.
4.    Doe alles in de fles of pot. [2] & [4] Lossen de suiker pas na 40 dagen op.

5.    Laat minstens een maand staan. [1] Spreekt van 2 maanden. [2] Zegt 1 maand en zonnig plaatsen. [3] Zegt 40 dagen, warm en zonnig.
Tussendoor, om de dag, goed schudden.
6.    Suiker toevoegen (zie 4.)
7.    Filtreren en terug doen in schone flessen.
8.    [1] en [3] zeggen: nog 3 maanden laten rijpen. Daarna geschikt voor consumptie.

2 juni 2008
We hebben een walnotenboom. En elk jaar neem ik mij voor om nocino te maken. Nu ben ik op tijd. Vorig jaar heeft Adriano een fles 95% alcohol voor mij meegenomen. Een vriendendienst.

24 juni 2008
Alles gedaan t/m 4. Het spul staat wel warm 210 – 240 C, afhankelijk van het weer. Maar niet uitgesproken zonnig. Wel licht. Tussen 24 juli en 24 augustus moet ik suiker toevoegen en filteren en in flessen doen.

24 augustus 2008
Met kaasdoek gefilterd. Het is een bruin vocht geworden dat, ook zonder suiker, al best lekker ruikt. 600 Gram rietsuiker toegevoegd en terug gedaan in de grote fles. Ik weet niet of dat verstandig is, maar ik heb geen kleinere flessen momenteel. Het staat nu in de kelder. Donker. Over drie maanden, dus vanaf 24 november, mogen we het drinken.

25 & 28 november 2008
25ste: De eerste nocino geproefd. Lekker, maar het idee dat het iets naar kruidnagel smaakt. Misschien ben ik wel te kritisch op mijn eigen product.
28ste: Flesje naar Adriano gebracht. We hebben geproefd. Hij en de zijnen vinden het lekker. “Maar,” zegt Adriano, “het kan nog verder rijpen. Ik ken een vrouw die het wel acht jaar laat liggen. En nog beter wordt het als je het in eiken vaatjes doet.” Maar die hebben we geen van beiden. “Volgend jaar maken we allebei nocino,” zegt ie. “Eens kijken wie de lekkerste maakt.”
Volgend jaar 5 i.p.v. 8 kruidnagels.

6 gedachten over “Nocino”

 1. Dag Norbert, ik heb vol spanning de noten ingezet, zoals je beschrijft. Achteraf een vraag: Ik heb ook al enkele keren de limoncello gemaakt, met veel plezier en in volgende versies met mer citroenen, maar er is een verschil in het toevoegen van suiker en vooral het water. Bij de limoncello trekken de schillen in de alcohol en gaan suiker en water en samen later bij; bij de nocino gaat het water er meteen bij. Achteraf lijkt het recept van de limoncello mij logischer. Ik weet niet of jullie,of iemand anders, de ‘limoncello-werkwijze’ ook wel eens voor nocino heeft gevolgd? Misschien probeer ik het volgend jaar wel uit 🙂

  Beantwoorden
  • Het is natuurlijk wel zo dat er voldoende vocht moet zijn voor al die noten. Het water gaat allen bij de 95% alcohol om zo tot pakweg 40% te komen en 1 liter, die ongeveer nodig is.

   Beantwoorden
 2. Ik heb alles volgens het boekje gedaan maar ik heb per ongeluk direct de suiker toegevoegd (dus dat was niet volgens het boekje!). Kan ik nu de hele boel weggooien of kan het geen kwaad? Ik heb alcohol 98% gebruikt half om half met water.

  Beantwoorden
  • Volgens mij kan het niet (veel) kwaad. Bij limoncello weken de citroenschillen eerst in alcohol, dan gaat er direct water en suiker bij. Chemisch gezien kan suiker dus in alcohol worden omgezet en alcohol kan, bij goede bacteriën, azijn worden. Het enige dat zou kunnen is dat de walnoten zelf niet iets met suiker hebben.
   Laat maar weten als je het gaat drinken…. over een jaar 😉

   Beantwoorden
   • Het kan geen kwaad de suiker word alleen omgezet in alcohol door gist en normale gist gaat dood tussen de 13 a 18% en het percentage alcohol is ook te hoog voor azijnzuur bacteriën
    Als ik sinaasappel likeur maak gaat ook alles inclusief suiker in de pot nog nooit mis gegaan
    Er is een jaar voorbij en ik verwacht dat je drankje gewoon heerlijk is!

    Beantwoorden

Plaats een reactie