23 April – Maak kennis met eetbare planten

Is het niet heerlijk om alles weer boven de grond uit te zien komen, de eerste blaadjes aan de bomen te zien verschijnen, de eerste bloemetjes. Het is een feest! Onze tuinen zijn vandaag voor de eerste keer open voor bezoek en u kunt proeven van de eerste voorjaarsgroenten. Scheuten, blad. En zijn onkruiden werkelijk on-kruiden? Cokkie van Leeuwen (Frutti Confetti) en Elvira van Tinteren (Herboristengilde) vertellen hebben kleine bijzondere hapjes gemaakt.

We zijn open van 10:00 – 17:00 uur. Kom gerust kijken. Vrij toegang. Adres en route.

Look-zonder-look, zuring, chicorei, hondsdraf, daslook, weegbree, paardenbloem, zevenblad, brandnetel, blaassilene, brave hendrik, magnoliabloemen (of zijn die al uitbgebloeid), Japanse duizendknoop, postelein, bloemen van judaspenning, jong beuken- of lindenblad, oh, er is zo veel….

Maak er een daje van: bij de Boschhoeve is het Lentemarkt en bij De Ommuurde Tuin wordt pootgoed verkocht

Onlangs Bonte Bentheimer biggen geboren

Op 5 april zijn zeven bonte bentheimer biggen geboren. Die zijn er natuurlijk op 23 april ook nog. Al drie dagen na de geboorte kwamen ze het hok uit. Lees hier meer.

In de tuin

Wandel rond door de moestuin, Eetbare Siertuin en herboristentuin. Anthonetta van Bergenhenegouwen, Elvira van Tinteren en Norbert Mergen lopen wel ergens rond om uw eventuele vragen te beantwoorden. En bezoek de keuken achter in de tuin om te proeven.

15 april 2014
15 april 2014 – algemeen
15 april 2014 - wondklaver
15 april 2014 – wondklaver

15 april 2014 - lievevrouwenbedstro
15 april 2014 – lievevrouwenbedstro
15 april 2014 - look-zonder-look
15 april 2014 – look-zonder-look

In de keuken

Cokkie (Frutti Confetti) aan het voorbereidende werkCokkie van Leeuwen van Frutti Confetti en Smaakpalet ziet u daar bezig met het bereiden van enkele kleine pure voorjaarsgerechtjes. Die mag u proeven. Cokkie laat zich verrassen door de smaken en kleuren van het voorjaar in deze mooie tuin. En ze speelt daar mee. Geniet u mee?
Wat kunt u verwachten (maar niets is zeker): een kruidige voorjaarssla met fijne dressing. Of een reepje Turks brood met pesto van voorjaarsplanten of een frisse kruidenboter, versierd met een bloempje? Of Een voorjaarssoepje van brandnetel en kruiden. Misschien wel brandnetelschips.

Voorjaarsplanten

door Elvira van Tinteren, lid van bestuur Herboristengilde Nederland

Bedenk dat de farmaceutische industrie veel van de natuur afkijkt [MM]

Zoveel voorjaarsplanten, maar wat zijn dat nu eigenlijk?
Het zijn de eerste wilde kruiden/groenten die boven de grond komen na een winterperiode. Deze planten bevatten met name in het voorjaar hoge concentraties vitamine C (vaak zelfs meer dan citrusvruchten). Naast de vitamines bevatten ze ook veel waardevolle mineralen, groeihormonen en andere groeistoffen. Het gehalte aan waardevolle en geneeskrachtige stoffen is in dit seizoen beduidend hoger dan in de latere groeistadia. Het gebruik van deze groeikrachtige, jonge plantjes op welke manier dan ook, zet de organen (lever, darmen nieren, longen en huid) aan tot het afbreken en uitscheiden van opgehoopte afvalstoffen. De verschillende planten stimuleren daarbij verschillende organen. Dat geeft een welkome reiniging na een winter waarin men minder buiten is geweest, minder in beweging is geweest, minder zon heeft gehad en minder verse groenten van het land heeft gegeten.
Om er een paar te noemen:


Paardenbloem - Wikicommons by G LantingPaardenbloem

De Taraxacum officinalis, zoals de Latijnse naam luidt, is echt een plant voor het reinigingswerk. Alle planten die de toevoeging ‘officinalis’ dragen zijn bijzonder gezond of heilzaam

. De bitterstof ‘taraxine’ is verantwoordelijk voor de geneeskrachtige werking. Tussen maart en mei bevatten ze de meest waardevolle stoffen (bitterstoffen, vit. C). Het stimuleert de spijsvertering en met name de lever en de nieren. Paardenbloem is vochtafdrijvend, met als bijzonderheid dat het geen kalium onttrekt aan het lichaam.
Bij de groentengroothandel voor de toprestaurants ligt gebleekt paardenbloem (ook wel: molsla) als delicatesse.


UnicodeBrandnetel

Urtica dioica. De bladeren van de brandnetel kunnen ook het hele jaar geoogst worden, maar zijn ook in het vroege voorjaar al te vinden. In de winter kun je soms al weer jonge topjes vinden die verscholen staan onder de afgestorven stengels van de eigen plant. Brandnetels zijn van groot belang voor de bloedvorming, bloedontzuring en bloedreiniging. De bladeren bevatten veel chlorofyl, wat helpt om afvalstoffen af te breken. Brandnetel is zeer rijk aan mineralen, kalk, kalium, vit. C en ijzer. Het is daarnaast uitstekend voor huid en haren.
De zogeheten brandnetelthee is inmiddels al bekend in de schappen van de meeste supermarkten.


Hondsdraf - Wikicommons by RasbakHondsdraf

Glechoma hederacea. Hondsdrafbladeren hebben een aromatische geur en een licht bittere, kruidige smaak. Het is één van de beste kruiden voor de luchtwegen. Daarnaast stimuleert het de spijsvertering en de eetlust. Het bevat looistof, bitterstof, saponinen en aardig wat vitamine C.
Hondsdraf wordt in de keuken als smaakmaker gebruikt.


Weegbree - smalle - Wikicommons by SannseWeegbree

Plantago major en P. lanceolata. De grote resp. smalle weegbree.  De verse bladeren bevatten veel vitamine C en daarnaast nog eiwitten, enzymen, kiezelzuur, veel kalium, calcium en pro-vitamine A.  Het is daarmee een hele geschikte voorjaarsgroente. Kan zowel rauw als gekookt verwerkt worden. Thee van weegbreeblad is een goede remedie bij de verkoudheden die nog wel eens de kop op kunnen steken in het voorjaar.
Als u door brandnetel bent geprikt, helpt het inwrijven met weegbree tegen de pijn.


 

 

Plaats een reactie