Over ultrabewerkt voedsel

Meer en meer worden de gevolgen van het consumeren van ultrabewerkt voedsel duidelijk. Een groot onderzoek onder bijna tien miljoen mensen toonde 32 gezondheidsrisico’s aan. Wetenschappers roepen overheden op met maatregelen te komen, net zoals bij tabak is gedaan.

Planten en kruiden voor de geest

Dit boek dat gaat over het gebruik van planten als heilzame middelen op het gebied van mentale zaken, is een heuse aanwinst. Geschreven door twee Engelse wetenschapsters met groene vingers, behandelt het een grote diversiteit aan planten. Je vindt er zowel wetenschappelijke onderbouwing als praktische toepassing. Ondanks storende slordigheden – in de vertaling of in het origineel? Wij weten het niet – toch een aanrader.

Veel pesticiden in onze slaapkamers

Je kunt beter in Nederland wonen dan in België. Europees onderzoek geeft aan dat in de Nederlandse slaapkamer zo’n 11 verschillende pesticiden worden aangetroffen en in België maar liefst 23. Hoe kwalijk is dat? Het geeft aan dat de blootstelling niet beperkt is tot die aardappel- of graanakker, maar dat we – mens en dier en plant – het elke dag, elke seconde tot ons nemen.