Planten en kruiden voor de geest

Dit boek dat gaat over het gebruik van planten als heilzame middelen op het gebied van mentale zaken, is een heuse aanwinst. Geschreven door twee Engelse wetenschapsters met groene vingers, behandelt het een grote diversiteit aan planten. Je vindt er zowel wetenschappelijke onderbouwing als praktische toepassing. Ondanks storende slordigheden – in de vertaling of in het origineel? Wij weten het niet – toch een aanrader.

Veel pesticiden in onze slaapkamers

Je kunt beter in Nederland wonen dan in België. Europees onderzoek geeft aan dat in de Nederlandse slaapkamer zo’n 11 verschillende pesticiden worden aangetroffen en in België maar liefst 23. Hoe kwalijk is dat? Het geeft aan dat de blootstelling niet beperkt is tot die aardappel- of graanakker, maar dat we – mens en dier en plant – het elke dag, elke seconde tot ons nemen.

Andere kost

‘Andere kost’ heeft als ondertitel ‘Een pleidooi voor een gezonder en duurzamer voedselsysteem’. Jaap Seidell en Jutka Halberstadt hebben beiden invloedrijke stemmen in het debat rond gezonde voeding. Dit boek is een goed overzicht van kennis en onvermogen rond voeding in Nederland.

Kern-proeven in honing

Pakweg zestig jaar na de atoomproeven in de Grote Oceaan wordt nog steeds cesium-137 aangetroffen in honing. Dit radioactieve materiaal komt van nature niet voor op aarde, maar ontstaat na een kernsplijting. Het is een voorbeeld van hoe lang vervuiling doorwerkt en hoe verstrekkend, in de meest letterlijke zin, het is.