Onze zeug Anna is plots overleden. Ze liep in Oosterbeek, met haar “kinderen” op het stuk grond met Japanse Duizendknoop. En op een ochtend was ze dood.
Plotselinge dood is niet aan mensen voorbehouden. Op 11 juli, enkele dagen nadat de Ajax-speler Abdelhak Nouri op 8 juli 2017 tijdens een oefenwedstrijd op het veld in elkaar zakte – een bijna-dood – lag Anna aan de voet van het hok. Helemaal dood.
De hulpboeren meldden dat Anna de avond ervoor nog gewoon had meegegeten toen de brokken werden gegeven en ze vertoonde geen afwijkend of merkwaardig gedrag.
Lees hier over de worp van Anna, van twaalf biggen, op 16 december 2016.
Lees hier ons bericht over het loslaten van Anna en haar tien biggen op het terrein in Oosterbeek, aan de Nico Bovenweg, op 3 april 2017.
GD Gezondheidsdienst voor Dieren
Omdat de dieren in de publieke ruimte lopen, hebben we de GD gebeld, Gezondheidsdienst voor Dieren. Die hebben Anna opgehaald en de doodsoorzaak in twee fasen vastgesteld. De conclusie is: geen directe oorzaak, dus een natuurlijke dood.
Het ophalen van het kadaver uit het veld is geen normale zaak voor de medewerker van de GD. Hij komt meest op erven waar de boer het overleden dier al met behulp van tractor en kraan klaar heeft gelegd.
In eerste instantie wordt een (snelle) sectie uitgevoerd. De conclusie was ‘mogelijk een darmstoornis’, gebaseerd op zand in maag en darmen. Maar ja, dat is natuurlijk. Bij de GD zien ze eigenlijk alleen maar industriedieren. Dus dit valt een patholoog op.
Uitgesloten is dat er giftige of ongezonde etenswaar, planten e.d. zijn verorberd. De andere, kleinere dieren hadden nergens last van. Bovendien is het reukvermogen van varkens duizenden malen beter dan dat van mensen en een vark zal niet iets ongezonds eten.
Rattengif is als varkenspest
De andere optie is bewuste vergiftiging door een mens. Vooropgesteld dat de andere dieren nog leven, kan het zijn dat Anna een appel of iets dergelijks heeft gekregen met daarin rattengif verstopt.
“Meneer, als dat zo was, hadden we gisteren al bij u op de stoep gestaan,” zei de dierenarts “Rattengif veroorzaakt inwendige bloeduitstortingen, net als varkenspest.”
Daar we alle opties wilden uitsluiten vroegen we om nader onderzoek van de maaginhoud. Omdat dit gesprek plaatsvond nadat we het autopsierapport hadden ontvangen, bestond de kans dat het kadaver van Anna al gecremeerd was.
Een dag later werden we door de dierenarts teruggebeld: “De patholoog heeft inderdaad maaginhoud bewaard.”
Analyse daarvan leverde geen nieuwe inzichten op. De conclusie is: natuurlijke dood.
Het kan gebeuren.
Echt mooi en dank je om te delen, jullie liefde en dus ernst, bij het moeten afgeven van Anna.