Bijen komen uit de kast

Gisteravond om acht uur was het zo ver. De bijenkast, geregeld via Gastvrij voor de Bij, werd geplaatst in onze tuin. Pakweg twintigduizend bestuivers zwermen uit. De imker komt regelmatig langs; dat hoeven we niet zelf te doen.

Laaiend interessant, bijen houden. Maar eens moet een mens zichzelf beperkingen opleggen. We houden varkens, kippen, hebben een uitgebreide moes- en siertuin en doe-het-zelven erop los. Maar zo sleutelen we niet aan auto's en zo worden we ook geen imker. Punt.
Bijen komen uit de kast - Saskia maakt vlieggat vrijSaskia van Orsel, imker uit Renkum, plaatst de bijenkast. Nog even het vlieggat vrijmaken en de bijen kunnen hun nieuwe omgeving verkennen. Het betreft een samenwerkingsverband met Gastvrij voor de Bij, een particulier initiatief van Ina Ruijter, imker in Amsterdam.
 
Honing uit eigen tuin

Bijen komen uit de kast - Uitzending Vroege VogelsGastvrij voor de Bij beoogt zoveel mogelijk volken onder te brengen bij gastgezinnen. Die stellen een hoekje beschikbaar in hun tuin en hoeven zelf niet te imkeren. De zorg voor de bijen is tegen een bescheiden vergoeding in handen van een geschoolde imker. Aan het eind van het seizoen deelt het gastgezin mee in de opbrengst van de eigen honing.

Luisteraars van Vroege Vogels hebben Ina Ruijter op zondag 3 juli 2011 op Radio 1 kunnen horen. Beluister hier de uitzending – of klik op de afbeelding hiernaast.
 

Doe mee! Plaats ook een kast.

"Gastvrij voor de Bij wil plekken ontsluiten van waaruit de bijen hun werk kunnen doen. Als iemand een bijenvolk in zijn of haar tuin plaatst, maken ze van dichtbij de verrichtingen van de imker mee. En wie weet worden ze enthousiast voor het imkeren. Hoe meer imkers, hoe beter," aldus Ina Ruijter. Vooralsnog komt Gastvrij voor de Bij ook graag in contact met imkers die willen meewerken aan het project. 

Zaaien dat spul

De huurder krijgt in het contact met de imker meer oog voor de noden van de bij en daarmee voor de hem omringende natuur. Welke bloemen bloeien wanneer? Is er voldoende nectar en stuifmeel te halen? Welke bloemen bezoeken de bijen? Is het aanbod van bloemen divers genoeg? Dat schreef Ina Ruijter in een algemeen stuk.
Enfin, wij van MergenMetz kregen bij het eerste kennismakingsbezoek van Ina en Saskia meteen een zakje zaad in de hand gedrukt. Het werd niet zo gezegd, maar de impliciete boodschap luidde: Zaaien dat spul. Bijen houden ervan!

Bijen komen uit de kast - de eerste bijen

De eerste bijen komen uit de kast

Toen Saskia gisteravond de strip schuimrubber voor de spleet wegtrok bleef het stil. Geen nieuwsgierige bijen. Teleurstelling. Je verwacht een soort exodus uit die benauwde kast. "Schijtlijsters. Die zitten nog bibberend van het transport op de raten," dacht ik, maar zei niets. De bijen waren stil en wij ook.
"Nou, ze willen niet erg," probeerde Saskia te verklaren.
Ik vroeg: "Hoeveel bijen zitten er in zo'n kast?"
"Twintigduizend," antwoordde ze "En er kan nog een laag bovenop."
"Met een tweede aanvliegplank? Als een galerij bij flats?"
"Nee. Gewoon binnendoor."
Na een minuut of acht lieten de eerste bijen zich zien. Aarzelend betraden ze de aan- of uitvliegplank.
"Zijn ze lastig? Steken ze?"
"Alleen als de kast geopend wordt," luidde het geruststellende antwoord.
Ho, ho! Niets kilometers ver vliegen. Hier blijven, om in onze moestuin en de tomatenkas de nodige bestuivingen te doen!
Ik maakte foto's. Dat had ik Ina Ruijter beloofd. Dichterbij en dichter bij. Even later bleek er toch een bij in mijn haar te zitten. Saskia haalde 'm eruit.
"Niet zó dichtbij komen," lachte ze.
"De eerste dag zullen ze rond de kast blijven. Zich oriënteren op hun nieuwe thuisbasis. En daarna vliegen ze uit. Wel kilometers ver."
Ho, ho, ze zijn hier ook om in onze moestuin en de tomatenkas de nodige bestuivingen te doen.

Bijenstand & bijensterfte

Waarom hebben we het gedaan? Heus niet alleen voor de bestuiving of de honing. De laatste jaren wordt er wereldwijd uitgebreid actie gevoerd om de bijensterfte tegen te gaan. De bijenstand gaat ons aan het hart. Zo dragen we ons steentje bij, want een van de oplossingen is dat er veel meer volken komen.
Het is een waanzinnig idee dat in de landbouw stoffen worden gebruikt die het zenuwstelsel van insecten, dus ook bijen, aantasten. Terwijl deze dieren voor diezelfde agrarische sector zo belangrijk zijn.
De verzwakte bijen zijn daarna meer vatbaar voor de varroamijt. Dat lijkt het laatste compromis tussen chemische industrie, die schuld van zich afschuift, en zij die voor de bijen opkomen.

Links

Gastvrij voor de Bij
Website Vroege Vogels met item Gastvrij voor de Bij
Toch onderzoek naar pesticiden bij bijen
Brief aan Tweede Kamer over bijensterfte (Imkerplatform)
Website Vroege Vogels met item De raadselachtige bijensterfte
 

Plaats een reactie