Darmkanker ontmaskerd

Opmerkelijk nieuws rond een kanker die veel mensen treft. Het ziet er naar uit dat de bron van het kwaad is geïdentificeerd. Op de website van VPRO's Noorderlicht wordt kond gedaan van de ontdekking van de onderzoekers van het Utrechtse Hubrecht Instituut.

Darmkanker 2De stamcellen in het darmslijmvlies zijn de bron van darmkanker. Tot nu toe werd aangenomen dat die stamcellen er moesten zijn, maar niemand had dat aangetoond. Ze blijken in het slijmvlies in de putjes tussen de darmvlokken te bivakkeren (de vingervormige dingen op de foto).

Stamcellen zijn essentieel voor de mens. Zonder deze, geen mens. De mens ververst zichzelf regelmatig, dankzij de stamcellen. De huid wordt om de vijftig dagen vervangen, de darm doet er maar vijf dagen over.
Dat betekent dat e.e.a. een behoorlijk explosief karakter heeft, aldus een van de onderzoekers. En daar kan wat bij fout gaan. In de darmen ontstaan regelmatig ongewenste groeisels, bijv. poliepen. En ook darmkanker.

Slome cellen

Nu is men erachter gekomen dat niet de explosief delende cellen de oorzaak van darmkanker zijn, maar de "slome" cellen.

Door deze ontdekking kan men medicijn ontwikkelen die die slome cellen beïnvloeden. Het is nu nog gebruikelijk om via behandeling de tumor als geheel te doen slinken.

Lees het hele artikel op Noorderlicht. Klik hier.

(Foto's zonder toestemming overgenomen van VPRO's Noorderlicht.)

Plaats een reactie