Dat was leuk! We kunnen niets anders zeggen dat wij het een bijzonder geslaagde middag vonden. Op 25 november organiseerden we een klein en fijn evenement Winterse Sferen. Eens wat anders en velen van u kwamen langs.
Toen Anthonetta van Bergenhenegouwen ongeveer een jaar geleden zei: “Zullen we eind november eens iets organiseren? Winterse Sferen?” fronste ik mijn wenkbrauwen. Geheel buiten het tuinseizoen. Maar waarom niet? Juist wel!
Select gezelschap
We wilden geen dagjesmensen uitnodigen, maar alleen jullie, de liefhebbers. Dus maakten we Winterse Sferen alleen bekend via onze nieuwsbrief en op Facebook, voor hen die MergenMetz of de Eetbare Siertuin van MergenMetz alleen daar volgen. Aanmelden was niet verplicht maar wel handig om in te schatten hoeveel we moesten bereiden. Op basis van de e-mails (we komen met zijn tweeën of vieren) mochten we tussen 14:00 en 19:00 uur zo’n honderdvijftig liefhebbers verwachten. Dat klopte wel zo ongeveer.
Yacon in de schijnwerpers
We koppelden het aan yacon, een “vrucht” (onderaardse knol) die nu een beetje opgang doet. Acht dagen tevoren was de eerste commercieel geteelde yacon in België geveild. Voor € 3,34/kg. Dat is dan inkoop voor de winkelier. We nodigden Cokkie van Leeuwen van Frutti Confetti uit allerlei lekkers met yacon te maken. En dat had ze gedaan! Zelf maakten we de yaconsoep, die buiten in een ketel boven vuur werd gekookt.
Hier vindt u meer recepten met yacon.
Schapenbout op de bbq
Lof voor het schaap. Velen die nog niet bekend waren met schapenvlees vonden het verrassend zacht en lekker van smaak. Natuurlijk, dat wisten we allang.
Maar schapenvlees heeft de naam vies en ranzig te zijn. Hoe dat komt? We hebben geen idee, maar vermoedelijk is het een overblijfsel van de Tweede Wereldoorlog. Toen oude rammen werden geslacht en men ook de dikke, oude vetlaag at.
Het kan aan het ras liggen, maar Schoonebeekers en Zwartbles schapen laten zich uitstekend smaken
Toevallig woont Bas Rodenburg, voorzitter van het Zwartblesstamboek, vlak bij ons. Van hem krijgen we de incourante delen: soms wel een heel schaap, de levers van de lammeren, de harten, de testikels en nieren.
“Iedereen wil alleen maar lamsvlees,” zei Bas ooit.
“Deal,” zeiden wij.
Gerhard Bathoren – begaafd hobbykok en bekend als ‘de kooknozem’ – bereidde schapenbout op de chuck wagon. Geen zout, geen peper, geen kruiden. Puur natuur.
Erbij een saus met huacatay oftewel Peruvian Black Mint. (Anthonetta had dit in haar eigen tuin geteeld; het is een zeer interessante eenjarige!)
En natuurlijk yaconsoep!
Truffelgaard
De dag ervoor was Judith Evenaar uit Marokko teruggekomen. Ook daar zijn truffels. Ze belde ons dat ze geen truffels had. De oogst was slecht en wat er was, was erg duur.
Dus Judith kwam met informatie over de truffelgaard, zakken chips met truffelsmaak èn…. met de juiste mycorrhiza geënte jonge boompjes. Om in de eigen tuin te planten.
Kijk hier voor meer over de truffels en truffelgaard in Nederland.
Ver boven fairtrade chocolade
Zij die er die dag waren hebben ook eens kennis kunnen maken met onze andere hobby, ClearChox. Het ligt in het verlengde van MergenMetz. Alleen kan hier geen cacao worden geteeld.
ClearChox heeft hele goed chocolades in kwaliteit maar ook goed voor de boeren. Geen zegeltjes en keurmerken, maar een transparante handelsketen. Clear Chain Chocolate.
Winterse oppeppers
Vitamine C-tabletten zelf maken? Salie-honing-hoestdrank? Herboriste Elvira van Tinteren legt uit wat u en ik gewoon zelf kunnen maken in onze strijd tegen hoest, koorts en snotneuzerij.
Uwe Cider
Jan Westerlaken is Uwe Cider, uit Elst (Gld). Hij produceert ongeveer vijfduizend liter per jaar. Dat is een leuke hobby. Heel bijzonder is een bier van brouwerij De Hemel (Nijmegen) met 50% appel. Prachtig van smaak. We hebben het kunnen proeven. En kopen.
Leuk blog! Het was erg lekker allemaal en vooral gezellig.