Grafschafter Haus- und Nutztiertag

Ruim vierduizend bezoekers kwamen naar de Grafschafter Haus- und Nutztiertag in Ülsen, Graafschap Bentheim. Schapen, paarden, ganzen, kippen en varkens. Keuringen, demonstraties, tentoonstelling, veiling. Voor elk wat wils op deze bijzondere dag rond  veelal typische streekdieren. Bentheimer schapen en varkens.

Uelsen 2010- Trailer met BBs.jpg

Und wir, von MergenMetz, waren dabei.

Indruk

Het is een echte landdag. Uit alles maak je op dat in dit vredige, lieflijke landschap Nederland en Duitsland in elkaar opgaan. Er wordt Nedersaksisch (de streektaal) gesproken, Duits en Nederlands. De bezoekers komen uit de wijde omgeving en het is ons kent ons. Men drinkt en eet wat en bewondert de dieren. En om half drie begint de schapenveiling.
Het graafschap Bentheim koestert haar bijzondere diersoorten. De dierentuin Tierpark Nordhorn speelt daarbij een bijzondere rol. We hebben ons laten vertellen dat Duitse dierentuinen de – al dan niet morele – verplichting hebben streekgebonden dierenrassen in stand te houden.

Uelsen 2010- drie BB zeugjes.jpg

Drie Bonte Bentheimer-zeugjes. De enige vertegenwoordiging van dit zeldzame huisdierras. Het Bonte Bentheimer landvarken is ook in Nederland een erkend zeldzaam dier. Wat wil je, als je ziet hoe het Graafschap Bentheim en Nederland geografisch zijn verweven.

Uelsen 2010- Staatssecretaris overhandigt BB.jpg

Landrat Friedrich Kethorn (midden) overhandigt een van de Bonte Bentheimer-zeugjes aan Jan Bauer (links) van Tiergarten Worms.
Het Bentheimer schaap en varken worden als ambassadeurs van de streek aan andere dierentuinen geschonken. (Mevrouw rechts is de regerende aardappelkoningin.)

Uelsen 2010- Twentse Gans.jpg

De grens is geen IJzeren Gordijn. De Twentse Gans wordt ook in Uelsen getoond als streekgebonden ras.

Uelsen 2010- Twents hoen.jpg

Heten ze Kraienköppe of Twents Hoen? Ook een streekras.

Uelsen 2010- Schapen scheren.jpg

Schapen scheren…..

Uelsen 2010- Spinnen.jpg

…. en spinnende dames.

 

Ai! Vrouwen met hoofddoekjes!

 

 

Uelsen 2010- Schapenkeuring.jpg

Schapenkeuring.

Uelsen 2010- Schapen drijven.jpg

Schapendrijven.

Tierparkschäfer Dirk Gerrits werkt met bordercollies en drijft Bentheimer Landschafe.

Dirk werkt bij het Tierpark Nordhorn. Spreekt vlekkeloos Duits, spreekt vlekkeloos Nederlands. Altijd leuk in zo'n grensstreek.

Uelsen 2010- Schapenveiling.jpg

Schapenveiling.

Dit schaap was wat onwillig. Bedragen tot wel € 3500 werden gebonden voor een ram van het Bentheimer Landschaf.

Uelsen 2010- Midwinterhoorn.jpg

Midwinterhoorn maken.

Midwinterhoorn? Dat is toch Twents? Welnee, ook in het Graafschap Bentheim is het blazen op dit uitgeholde stuk hout een net zo goed een oud gebruik. Uit de tijden van de Kelten, aldus meneer. Hij maakt ze. Per hoorn besteedt hij er zo'n vijftig uur aan.

Vroeger waren de hoorns niet zo lang. Hooguit 132 cm, vertelt hij. Ze werden gebruikt als alarm; als onheilstijding.

Door erop te blazen werden omliggende boerderijen en dorpen gewaarschuwd voor bijvoorbeeld roversbenden. Misbruik was absoluut not done, vertelt hij. En zoals het Christendom meer heidense gebruiken heeft geïntegreerd, is ook het midwinterhoorn blazen omarmd: als aankondiging van de geboorte van Christus.

Uelsen 2010- mand streekproducten.jpg

De Grafschafter Korb is een initiatief om de vele streekproducten onder de aandacht te brengen. Het exquise vlees van Bunte Bentheimer ontbreekt niet.

 

En waarom gingen we eigenlijk?

https://www.grafschaft-bentheim.de/cms/modules/files/thumbnail.php?id=1861&w=150"Gaan jullie ook naar Uelsen?" vroegen Chris en Aafke, alweer maanden geleden toen we kennismaakten en de eerste blikken schapengoulash ophaalden. Zij zijn herders, hebben een bovenmatige interesse in schapen en m.n. het Bentheimer Landschaf, dat zeer nauw verwant is aan het Schoonebeker schaap dat zij zelf op de Veluwe hoeden.

Van het begrip Uelsen (Ülsen), laat staan de plaats, hadden we nog nooit gehoord. Hoewel de naam van het evenement "2. Grafschafter Haus- und Nutztiertag" luidt, blijkt dat hier al tien jaar of langer dierkeuringen en veiling geschiedt.
Omdat we zelf Bonte Bentheimers houden èn omdat in de aankondiging de het woord Ferkel resp. Bunte Bentheimer Schweine ruimschoots werden gebezigd, zijn we er naartoe gegaan. Een genoeglijk dagje uit in een fraaie streek. Veel wol, wenig Ferkel.

 

Graafschap Bentheim

Grafschaft Bentheim.bmpHet Graafschap Bentheim wordt ook wel een stukje Nederland in Duitsland genoemd. Grofweg gesteld ligt het ingeklemd tussen Twente en Drenthe. Het is de "hap" die daar uit Nederland wordt genomen. Een strook graafschap (met o.a. Nordhorn en Bad Bentheim) hangt als een appendix langs de Nederlands-Duitse grens omlaag, achter Oldenzaal tot pakweg ter hoogte van Enschede.

 

Plaats een reactie