Wespennest

Dat hebben wij weer. Al enige tijd geleden zijn ze begonnen met het bouwen. Zonder toestemming. De lakse houding van de eigenaar zorgde ervoor dat er nu een precaire – zeg maar: prikcaire – situatie is ontstaan.

Wespennest 2Ongemerkt is het gebeurd. Hoewel hulp Joseph alweer een dikke maand geleden mij wees op het wespennest onder de werktafel.

In het begin viel de aanwezigheid van wespen mij wel op. Maar ik weet het aan de druppelende kraan (met een gieter eronder) waar de wespen op af kwamen.
En verder besteedde ik er geen aandacht aan.

Wespennest 1Het is een fraai exemplaar en ze vliegen in en uit. Het is niet zo druk als bij een bijenkorf.

De bovenzijde van de tafel is van latjes, maar vanwege het verspenen en verpotten had ik er een plaatje triplex o.i.d. op gelegd. Kennelijk voldoende om het hangende nest eraan te bevestigen.

Maar nu?

Het door de afdeling Ongediertebestrijding van de gemeente laten verwijderen? Met insecticiden? Nee! (Op Marktplaats: de ondegierteconcuurent: € 40.) Laten hangen? Wel lastig, die wespen. Ik ben al een keer gestoken bij een botsing met een van de diertjes. Aan de andere kant: in de zomer werk ik niet erg veel in de koude kas.

Op het Internet wordt aangeraden het ding zo snel mogelijk te verwijderen. Waarom? De beste tip die ik heb gevonden is om het 's avonds te doen, als de wespen "slaperig" zijn. Afsteken, in een doos laten vallen en snel dicht doen. Oh ja: beschermende kleding dragen.

Wespen vervolgens doden in de vriezer. Welnu: we hebben een heel grote diepvrieskist.

Hij hangt niet op een onmogelijke plaats, aan de andere kant is het door de lat van de tafel niet makkelijk het ding met bijvoorbeeld een spade eraf te steken. Een doos van onderen eromheen en dan het triplex blad aan de bovenzijde verschuiven? Dan laat het nest hopelijk los en valt in de doos- het kan ook nog aan de latten blijven hangen. Of de doos (daarna) schuiven?

31 juli 2010
In Trouw Groen staat een artikel over de "hinderlijke" wesp. Om kort te gaan: het is een bijzonder nuttig dier. In het begin van zijn jaarlijkse levenscyclus voedt het zich als ook de nakomelingen met o.a. vliegen en muggen. Eiwitten. U zult ongetwijfeld wel eens hebben gemerkt dat wespen óók geïnteresseerd zijn in vlees. Het zoetstof dat de larven in het begin afscheiden is voeding voor de werksters. Maar later is de koningin moe, zijn er minder larven die zoetstof afscheiden en "dus" storten de wespen zich in augustus op suiker, limonade enzovoorts.

We laten het wespennest dus maar voor wat het is. Nuttige dieren, die wespen.

 

2 gedachten over “Wespennest”

Plaats een reactie