Ekotown

Ekotown was een gratis toegankelijk eendaags evenement, dat op 31 augustus 2025 plaatsvond op het landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd. Op het terrein kon je kennis maken met diverse producenten die er een stand hadden.

Ekotown is wel een raar woord, maar zo heet het biologische foodfestival – eetfestival, culinair festival of evenement, gastronomisch festival, voedselfestival – van Udea, de groothandel waaronder Ekoplaze behoort. Dat was dan ook meteen de beperking: er waren alleen standhouders van wie de producten bij Ekoplaza in de schappen liggen.

Laura de Grave had onze nieuwsgierigheid gewekt. Zij lijkt haar hart aan Ekoplaza te hebben verpand en maakte op sociale media veel reclame. Tja, dan moet je van goeden huize komen om niet even te gaan kijken. Het evenement ging om 10:00 uur van start, tegen half elf waren er al flink wat auto’s op het parkeerterrein, maar we konden zonder in een lange rij te hoeven wachten door de entree de Ekotown binnen stappen.

Als het doel van Udea was om de klanten van Ekoplaza met producenten in contact te brengen, dan mag het een geslaagd evenement worden genoemd. Het was mooi en ruim opgesteld en, voor zover we konden beoordelen, goed verzorgd. Als het doel was om nieuwe klanten te winnen, tja, wie weet. Er waren veel stands en marktkramen, en op De Proefmarkt talloze kleinere stands.

Op Boerenplaza spraken we met Geluksvogel en KemperKip. BioKultura kennen we (we verkopen hun compost) en we hoopten bij Lekker Lupine Henk Kerkers van LuPeel te treffen, maar die was er niet. De zuurkool van G. Kramer & Zonen kennen we, hoewel we meest zelf maken. Maar heel soms kopen we het. En hun kimchi hebben we een jaar of wat geleden ook eens geprobeerd. Maar die “versie” was erg scherp. “Probeer deze eens, die is milder,” zeggen de mannen (zie foto). In het verleden hebben we voor onderzoek ook wel eens contact met hen gehad. Aardige mensen, bij Kramer.

Geluksvogel

Geluksvogel is een bijzonder concept op deze Ekotown. Men plaatst mobiele rennen (kippenkarren) op (boeren)terreinen. Deze worden wekelijks verplaatst. Geluksvogel haalt twee keer per week de eieren op en zorgt ervoor dat ze in de winkels komen te liggen. De kippen zijn van de boer, de kippenkar (met max 249 kippen, er zijn ook kleinere karren) is van de boer. De kippen scharrelen op hun parkeerplaats en krijgen ook nog biologisch voer. Geluksvogel betaalt de boer voor de eieren. Elke drie maanden komen ze langs om te zien of de boer zich nog aan de spelregels houdt. Het proces is biologisch gecertificeerd. We praten over PFAS in eieren. Geluksvogel laat dat ook regelmatig testen en het zich ver, ver beneden de norm, vertellen ze. In onze gemeente hebben hobbyhouders hun eieren laten testen en dan bleek de hoeveelheid PFAS de norm vele malen te overschrijden. Hoe kan dat? De man zegt dat het vermoedelijk komt door de leeftijd van de kippen. Ze slaan PFAS op in hun lichaam. Hoe langer ze leven, hoe meer PFAS. En op een gegeven moment komt die hoge dosis ook in de eieren naar buiten. “Om de twee, drie jaar nieuwe leghennen nemen,” zegt de vrouw. Het kan. Het kan ook zo zijn dat bij ons de papierfabriek die in de buurt staat (tegenwoordig kartonfabriek) te veel troep uitstoot.

Sinterklaas kapoentje. Tijdens het gesprek blijkt dat man en vrouw niet wisten wat een kapoen was. “Een gecastreerde haan,” legt mrs. M uit. “Waarom denk je dat het Sinterklaas kapoentje is?” zeg ik. “Omdat priesters en bisschoppen geen relatie met een vrouw mogen hebben, dus gaan de ballen eraf. Sinterklaas is een bisschop zonder ballen.” Ik verzon het ter plekke, maar zou het waar kunnen zijn?

Bij Maasland Aquacultuur praten we over zoetwatervis. Ze vertellen dat ze het hebben geprobeerd, maar de Nederlandse consument is van ‘wat de boer niet kent’ – terwijl we hier vroeger veel zoetwatervis aten. En voorntjes exporteren we naar Rusland (nu economische boycot) en andere voormalige Oostbloklanden. Wij eten dat niet. En geen brasem, karper, blei of snoekbaars. Soms omdat er veel graten in zitten. Maar we eten ook geen harder (verrukkelijk). Hooguit paling en gekweekte forel.

Rose & Vanilla

RijkZwaan, zaadhandel, hebben we gemist. Wat doen die trouwens op Ekotown? We wandelden rond, spraken op de Proefmarkt met onze kennissen van Rose & Vanilla en proefden hun nieuwe vegane tiramisu-hapje/cakeje. De mascarpone is vervangen door iets – wat?
“Ja, dat was een lang proces, daar heeft Daphne aan gewerkt,” zegt Erik “En de bakkers mopperden in het begin. Je kunt wel iets in het klein bedenken, maar opschalen is een tweede.”

Verderop kochten we Pukka Thee. De dame vertelt dat hun specialiteit ‘SKAL-gecertificeerde supplementen’ uit de natuur zijn. Merkwaardig. In onze andere activiteit (ClearChox) hebben we het geweldige merk Naive uit Litouwen. De chocolatier Domantas is van BIO afgestapt omdat hij in zijn Porcini in het wild geplukt eekhoorntjesbrood gebruikte. En tja, iets dat in de wilde natuur groeit, kan niet biologisch zijn.

We zijn er iets meer dan een uur geweest. Het leek wel of de kramen vooraan alle bezoekers absorbeerden, want achter, bij Het Groene Hart was het nog rustig. Of wij hadden een hoog tempo. Je kon namelijk van alles proeven, maar dat deden we niet. Het was nog te vroeg. Zoals de dame die ons een bord chips voorhield zei: “Zeker wel om drie uur, met een biertje erbij.”

Nog wat sfeerfoto’s van Ekotown in de ochtend:

Taalverloedering

We zijn niet bepaald taalpuristen, maar waarom altijd dat Engels? Is Ekotown interessanter dan Ekostad? Wees creatiever en gebruik gewoon Nederlands. Zo gaat eind augustus 2025 ook CleansDay de ronde, waarin de inwoners van Amsterdam opgeroepen worden de stad schoon te maken. In andere plaatsen van Nederland heet dat plandelen en zijn er plandeldagen. Sterker nog: waarschijnlijk wordt het woord plandelen in Van Dale opgenomen. En we kenden al opzo(o)meren, sinds de inwoners uit de Rotterdamse Opzoomerstraat de troep opruimden. Maar nee, in Amsterdam moet het weer opnieuw worden uitgevonden en dan een Engelse naam hebben. En zo is er ook foodfestival, voor eetfestijn of culinair festival enzovoorts en juli 2019 vroeg de Volkskrant haar lezers om een alternatief te bedenken voor foodtruck.

Plaats een reactie