Zo op de valreep van het oude jaar meldt VPRO's Wetenschapswebsite Noorderlicht een doorbraak in het maken van koolmonoxide en waterstof onder invloed van zonlicht. De ingrediënten voor bijv. benzine.
(Of gewoon het waterstof gebruiken. Maar dat terzijde.)
Zwitserse en Amerikaanse wetenschappers hebben een zgn. ceriumreactor ontwikkeld, die onder invloed van de zon CO2 (kooldioxide) en H2O (ook wel bekend als: water) omzet in CO (koolmonoxide) H2 (waterstof) en O2 (zuurstof). Het zonlicht wordt geconcentreerd en zorgt voor een enorme verhitting, tot wel 1600 0C. De zuurstof wordt de vrije loop gelaten en met de CO en H2 kunnen allerlei koolwaterstofverbindingen worden gemaakt. Dus ook benzine.
Biobrandstoffen inefficiënt
Geen afval
Het fraaie is dat er geen schadelijke bijproducten ontstaan – nou ja, koolmonoxide is geen fijn goedje, maar daarmee wordt straks in chemische processen verder gewerkt.
Ceriumoxide fungeert als katalysator. Het wordt niet verbruikt. Enfin, het heeft geen zin het stuk van Noorderlicht over te typen: dit is de link.
Cyclus
Je moet er niet te lang bij stilstaan, maar het is een raar idee: benzine verbranden betekent (o.a.) CO2-uitstoot. En met een ceriumreactor wordt dit weer omgezet in zuurstof en koolmonoxide. Welke laatste weer gebruikt wordt voor kunstmatige benzine. Waarmee de cirkel rond is.
Persoonlijk zijn wij voor waterstof als brandstof.
Link
BBC Science & Environment schreef ook over deze ontwikkeling.