Eind 2012 begonnen we met de aanleg van wat wij Eetbare Siertuin noemen. Nu, twaalf jaar later, is het tijd voor groot onderhoud. Het regenachtige jaar 2024 heeft zeker bijgedragen aan de invasie van kweekgras, maar ook onvoldoende onderhoud. We moeten nu ingrijpen. Want is dit een voedselbos of Eetbare Siertuin?
Leestijd: 2 minuten
Inhoudsopgave


Voedselbos
Enkele jaren eerder dan wij, startten Wouter van Eck en Pieter Janssen hun voedselbos Ketelbroek. We herinneren ons een bezoek, het zal 2013 zijn geweest, waarin we door dit voedselbos wandelden en allerlei kruidachtige gewassen (vaste planten) herkenden.
“Ja, die, die hebben we ook.”
Zowel zij als wij hadden voor een aanzienlijk deel dezelfde planten. (Dat is ook wel logisch, als je dezelfde informatiebronnen gebruikt.)
Natuurlijk proces
Toen we enkele jaren later weer op bezoek in Ketelbroek waren, zag er nogal anders uit. Kort door de bocht gesteld: veel bramen en brandnetels. Veel van de vaste planten waren verdwenen.
Wouter zei: “Ik ben nu boswachter. En een boswachter wacht.”
Op Ketelbroek voltrekt zich een natuurlijk proces. Pioniersplanten schieten uit de grond, sterven, verteren, bomen groeien en op, werpen schaduw, enzovoorts. Op een gegeven moment verandert de vegetatie. Het is dus geen kritiek, zeker niet, het is alleen anders dan bij ons.
Eetbare Siertuin


Wij kozen voor de naam Eetbare Siertuin, een botanische tuin waarin je de planten kunt zien en we er tijdens rondleidingen over kunnen vertellen. Geen inheemse jungle, maar een inspirerende tuin waarin velen zich in meer of minder mate kunnen herkennen en natuurlijk hopen we dan dat men de eigen tuin ook meer eetbaar maakt. Of dat men weet: hé, ik kan dat blad, die bloemen, die bessen gewoon eten.
Werk in uitvoering

Op drie plekken in de Eetbare Siertuin heet het nu ‘werk in uitvoering’. De schop gaat in de grond. We doen aan ‘no dig gardening’ wat niet betekent ‘never dig gardening’. Het kweekgras (met misschien nog kwijnende planten) wordt afgeplagd, daar zitten dan misschien nog interessante gewassen tussen. We redden wat we redden kunnen, maar het scenario is: nieuwe aanplant.
Geen geheimen
In 2025 verzorgen we pas weer rondleidingen in de Eetbare Siertuin, als het weer toonbaar is. Maar er is natuurlijk met onze mini-kwekerij, onze moestuin met allerlei bijzondere gewassen en de Groene Keuken, voldoende reden tot bezoek. En je mag gerust door onze Eetbare Siertuin lopen en zien hoe het werk in uitvoering vordert. (Openingstijden: klik hier.)
