Intocht der beestjes

Even de balkondeuren open op de slaapkamer betekent deze dagen gelijk een invasie van lieveheersbeestjes. Ze zoeken een plek om te overwinteren. Net als de vliegen.                                                                        

Lieveheersbeestjes doen geen kwaad, maar het kan wel lastig zijn. Wij, van MergenMetz, koesteren de diertjes omdat ze nuttig zijn in de tuin. Ze leven o.a. van bladluizen. (Een lieveheersbeest kan wel honderd luizen per dag verorberen.)

Intocht der beestjes 1

Sinds onze mensenheugenis biedt onze woning huisvesting aan overwinterende lieveheersbeestjes. En vliegen. Ze zitten soms alleen of met een enkele andere op een kamer in een hoekje. De meeste echter op zolder nabij de stenen schoorsteen. (Zie foto.) Naast de kudde vliegen. Dicht opeen als rode vlekken. Nu in de woonkamer de houtkachel aan gaat, wordt het steen aangenaam warm. Slimme beesten.

Men zegt dat de meeste lieveheersbeestjes buiten overwinteren, tussen dor blat, in spleten of kieren. Maar als dat zo is, leven er in onze bosrijke omgeving wel ontzettend veel van die beesten.

Onschadelijk

Zoals gezegd: ze doen niets. Als ze worden gestoord scheiden ze een vies ruikende gelige vloeistof af, om aanvallers af te schrikken. Deze vloeistof kan vlekken achterlaten.
Zeker in deze nog actieve voor-winterperiode, willen ze een hoogst enkele keer op een mens landen – 's nachts in de slaapkamer – en aan huid knabbelen. Behalve dat dit hinderlijk kan zijn, is het onschadelijk. Ze brengen, in zoverre bekend, geen ziektes over.

Vliegen

Ook vliegen gaan in de winterslaap. In feite zijn ze ook niet schadelijk, doch meer hinderlijk. Vliegen kunnen wel ziekten overbrengen, maar rustig overwinterende vliegen doen geen mens kwaad.
Hinder is er wel als ze licht opzoeken. Meestal op warmere winterdagen. Dan komen ze in grote getale te voorschijn en gaan ze naar de ramen. En daar sterven ze dan meestal. Dat is onprettig; dat geeft troep; dat betekent veel kadavertjes opzuigen.

Maatregelen

Geen ramen zonder horgaas openzetten. Alle kieren dichten. Fijne roosters in de spouwmuurbeluchting, etcetera. Maar eigenlijk is het zo dat als ze uw huis een keer hebben gevonden, er weinig aan te doen is. Chemische verdelging is wel het allerlaatste waaraan u moet denken. Volgend jaar zijn er immers weer nieuwe beestjes. (En wie leeft er langer in de ruimte die met een poeder is bespoten? Het insect of u?)
 
Intocht der beestjes 2Dit lieveheersbeestje is nog op zoek naar zijn optimale stek en zit aan de binnenkant van de glazen douchedeur.

 

Links over lieveheersbeestjes

Stippen
Natuurpunt
KNNV document over lieveheersbeestjes voor op school
Wikipedia (Duits – omdat die zeer uitvoerig is)

Plaats een reactie