Op 5 juni wàs onze tuin open

De Velt Open Ecotuinen-dag op 5 juni was, wat ons betreft, in alle opzichten bijzonder geslaagd. Het weer was prachtig en we hebben meer bezoekers geteld dan we hadden durven dromen.

Eerst even dit: Frutti Confetti was in de persoon van Cokkie van Leeuwen aanwezig met bijzondere jams, chutneys en siropen. Ze organiseert ook workshops en daar was nogal belangstelling voor, merkten we. Dus voor wie na zaterdag even de weg kwijt was, ga naar: www.frutticonfetti.nl

Open Ecotuin napraat 1

Open Ecotuin napraat 2

– bijna verloren in het groen
– aandacht voor de Appenzeller spitskuiven (kippen)

Spannend

Altijd spannend, zo'n eerste keer de tuin open gooien. Hoeveel mensen komen er? Heeft het in de kranten gestaan die we een bericht hebben gestuurd? (Alleen Hoog en Laag hebben we in gedrukte vorm gezien.)   De voorbereidingen waren intensief: niet alleen in en om de tuin maar ook allerlei bijkomende zaken. Tekst en uitleg voorbereiden, kinderen optrommelen om behulpzaam te zijn, schoonzoon René porren om die prachtige plattegronden te tekenen. Dat hebben we in elk geval al voor 2011. Want één ding is zeker: dit gaan we weer doen.

 

Open Ecotuin napraat 4

Open Ecotuin napraat 3

– onderwerp van gesprek?
– onder de gele parasol

Verrassende ontmoetingen op zo'n dag. Eindelijk ontmoetten we een aantal van onze abonnees en we spraken met (semi-)professionals die commercieel actief zijn met het ecologisch moestuinen en websites dienaangaand onderhouden. En altijd goed om je buurtbewoners te ontmoeten; hoewel er een zeer levendige vereniging is, nemen wij te weinig deel aan de activiteiten.

Wat kan beter?

Alles kan altijd beter. Het ecologische aspect bleef op sommige vlakken o.i. wat onderbelicht, zoals:

–      composteren
–      natuurlijke bestrijding (hoewel soms wel in gesprekken aan de orde)
–      water hergebruik – helofytenfilter
–      zonne-energie en aardwarmte

2011

Het was tevens Kunstroute dit weekeinde en om precies te zijn: wij lagen op de route. We zullen zien of we in 2011 een echte aansluiting bij deze happening kunnen bewerkstelligen door een of twee kunstenaars te vragen in onze tuin of het gastenhuis hun werken tentoon te stellen.

Nog even nakijken? Alles over de moestuin staat op onze website. Klik voor een niet uitputtende beschrijving van de rest van de tuin hier.

Plaats een reactie