Lang leve De Moestuinbeurs

Van 22 t/m 24 maart 2024 was De Moestuinbeurs bij Kasteel Groeneveld in Baarn. Een markt met zo’n tachtig deelnemers en met presentaties en workshops. Een enorm fijne beurs in de juiste tijd van het jaar. Met ruim achtduizend bezoekers, over drie dagen verspreid, was het gewoonweg een groen feestje.

Ruim voor tien uur stond er al een lange rij voor de ingang
Ruim voor tien uur stond er al een lange rij voor de ingang

Feest van ontmoeting

De timing van deze beurs is perfect. Midden maart kan de ware moestuinier nog nauwelijks de kriebels in bedwang houden. Er moet immers worden gezaaid en geplant. Er is compost nodig en menigeen lijdt aan informatiehonger. Maar maart roert ook vaak zijn staart. Dus het risico op buiig weer is aanwezig. Zo ook dit jaar. De zondag regende het geregeld, maar gelukkig liet niemand zich daardoor weerhouden. De moestuinier kan tegen een buitje; ja, de kriebels zijn echt sterk.

Blik in “onze” kas

Wij, dat wil zeggen: De Tuinen van MergenMetz, vinden het altijd leuk jullie te ontmoeten. Dat is voor ons ook een moment om te horen hoe onze maandelijkse nieuwsbrief wordt gewaardeerd. Want zo vaak spreken we elkaar niet 🙂 Sommigen van jullie hebben we wel eens eerder gezien: tijdens een bezoek aan onze tuin, een workshop of op een andere beurs. Dat is dan een feest van herkenning.

We hadden een lange stand, over de hele lengte van de kas in gebruik. Aan het begin de goede boeken (althans, boeken waar wij zelf enthousiast over zijn), dan de “afdeling” zaden, stammen met shiitakes (van Groene Takken) en vervolgens planten (kiwi’s, kiwibes, druiven, vijgen, kornoelje en meer). Veel was snel uitverkocht. Dat hadden we niet voorzien. Sorry. Maar gelukkig is er nog onze webwinkel. Wat we nog hebben, vullen we weer aan.

Een groot gemis

De Moestuinbeurs is een heuse opvolger van Groenmoes Markt. Na zijn website en de Groenmoes Nieuwsbrief startte Hans van Eekelen de Groenmoes Markt. In 2013 voor het eerst in Zalencentrum ‘t Zand in Oirshot, in 2019 deden Hans en zijn echtgenote een stap terug en nam Tuinmarkthallen in Boekel het over. De laatste editie vond plaats in 2020.
En toen bleek er een groot gemis. Weliswaar was er voor 2013 niets, althans geen beurs specifiek voor de moestuinier. Maar nu iedereen van Groenmoes Markt had geproefd, bleek hoe fijn het was.

En daar waren Kirsten Bergkotte en Dieke Wissing. Twee enthousiaste vrouwen die in 2023 de eerste Moestuinbeurs organiseerden. Dat was op het landgoed Mariënweardt in Beesd. Dit jaar bij Kasteel Groeneveld.

De Moestuinbeurs is top

Op De Moestuinbeurs vind je kleine standhouders met mooie, vaak unieke producten en de iets grotere stands. Echt grote jongens vind je er niet. Gelukkig niet. Maar dat betekent wel iets voor de organisatie. Vele kleintjes maken weliswaar één grote, maar dat geeft ook meer organisatiewerk.
Toen wij zondag, na het afbouwen van de markt, terugreden, spraken we vol respect over wat Dieke en Kirsten hadden opgezet: de locatie, al die vrijwilligers, het opvangen van de altijd aanwezige tegenslagen, website, plattegronden, toiletten en noem maar op. We geven het je te doen. Dus nu hier: onze grote waardering en complimenten!

En dan hebben we nog wat beelden. Merk op: het was zo druk dat we alleen voor-beurs en in het laatste half uurtje van de dag in de gelegenheid waren wat foto’s te nemen. Dus het lijkt op de foto’s een stuk rustiger dan het in werkelijkheid was!

2 gedachten over “Lang leve De Moestuinbeurs”

  1. Het was enorm leuk en retegoed georganiseerd! Beetje nat, maar echte buitenmensen kunnen daar wel tegen 😉 Wat een ethousiast publiek 😀 Ik kijk nu al uit naar volgend jaar.

    Beantwoorden

Plaats een reactie