Redt de wereld en begin bij je omgeving. NRC Handelsblad schrijft 5 mei over Zwitserland, waar een heuse beweging is ontstaan om producten uit de eigen omgeving te kopen. Mensen die dat doen heten locavoren. In Canada en de VS is het zgn. 100 mile diet een begrip aan het worden.
De Zwitserse supermarkten doen volop mee. Want inderdaad geeft het te denken dat ons voedsel over de hele wereld wordt versleept. Het transport brengt de nodige milieuverontreiniging met zich mee. Bovendien moet je je afvragen wat er nog aan is om het hele jaar verse asperges te kunnen kopen. (Want ook met asperges gaan we die kant op.) Met het kopen van (seizoens-)producten uit de eigen omgeving, steunt u bovendien de lokale economie.
Sperziebonen uit Afrika?
We kunnen natuurlijk wel denken dat het goed is dat “die mensen in Afrika” peultjes, sperziebonen, mango’s en weet ik veel wat voor ons produceren. Maar niets blijkt minder waar.
Afgelopen zaterdag stond – eveneens in NRC – een interview met de scheidend voedselrapporteur van de VN, Jean Ziegler. Hij zegt dat er meer dan voldoende voedsel op aarde is om de hele wereldbevolking te voeden. Honger is – heel kort door de bocht – de schuld van het kapitalisme. Als voorbeeld noemt hij het IMF dat landen onder druk zet de schulden af te betalen en daarbij (dwingend) adviseert. Zo kan het dat landen als Ethiopië en Senegal landbouwproducten internationaal (moeten) verkopen om aan deviezen te komen om schulden af te lossen, terwijl de eigen bevolking tekort komt.
Jean Ziegler is een Zwitser. Dat wel.
Trost op Nederland
We maken geen reclame voor Rita. Maar het kopen van Neerlands waar is (a) goed voor de eigen economie, (b) goed voor het milieu, (c) het is duurzaam en (d) we doorbreken de mallemolen van de globalisering van de voedselproductie.
Lees hier het hele artikel in NRC Handelsblad over locavoren.
Lees hier het interview met Jean Ziegler. (In de gedrukte krant was het beduidend uitvoeriger.)
Lees hier over het 100 mile diet.
21 juni 2016
De bovenstaande links werken niet meer. 100milediet.org lijkt ter ziele. De krantenartikelen zijn achter de betaalmuur verdwenen.